Ваши

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Ваш)
Иди на навигацију Иди на претрагу

Phthiraptera, ваши
Fahrenholzia pinnata.JPG
Fahrenholzia pinnata
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Arthropoda
Класа: Insecta
Поткласа: Pterygota
Инфракласа: Neoptera
Paraneoptera
Надред: Psocodea
Ред: Phthiraptera
Haeckel, 1896
подредови

Amblycera
Anoplura
Ischnocera
Rhyncophthirina

Ваши (Phthiraptera) су ред инсеката, који обухвата секундарно бескрилне представнике, који живе као облигатни ектопаразити птица и сисара. Ред ваши, пероједа и длакоједа броји преко 4900 врста[1], од којих се 3 сматрају преносиоцима људских болести. Међу сисарима, ваши не паразитирају кљунаре и ехидне, поједине торбаре (редове Microbiotheria и Notoryctemorhpia), слепе мишеве, китове, морске краве и љускавце. Јаја ваши називају се гњиде.

Систематика реда[уреди]

Група ваши је традиционално обухватала два реда, према типу усног апарата: Anoplura, које поседују усни апарат за сисање, и Mallophaga, са усним апаратом за грицкање. Ред Mallophaga се у савременим класификационим схемама сматра парафилетским, те се ред ваши данас дели на следећа четири подреда[1]:

Вашима најсроднијом и исодишном групом сматра се подред Troctomorpha у оквиру књишких ваши. Стога би, пратећи филогенетски принцип у систематици инсеката, група ваши требало да се уврсти у ред књишких ваши.

Литература[уреди]

  1. 1,0 1,1 Hellenthal RA., Price RD. 2003. Phthiraptera. In: Resh VH., Cardé RT. (eds) Encyclopedia of Insects. Academic Press: San Diego, CA, USA. pp 879-882. ISBN 978-0-12-586990-4.