Araucaria araucana

Из Википедије, слободне енциклопедије
Araucaria araucana
Araucaria araucana у Андима
Araucaria araucana у Андима
Статус угрожености:
Рањив таксон
Систематика
царство: Plantae
раздео: Pinophyta
класа: Pinopsida
ред: Pinales
породица: Araucariaceae
род: Araucaria
Биномијална номенклатура
Araucaria araucana
(Molina) K. Koch
Екологија таксона

Araucaria araucana (араукарија араукана, чилеанска араукарија) је врста четинарског дрвета из рода Araucaria (араукарија). Пореклом је из средњег Чилеа и западне, односно средње Аргентине. Ово зимзелено дрвеће може да расте у висину до 40 метара и да достигне пречник од 2 метра. Обично је дводома врста са мушким и женским шишарицама на одвојеним стаблима, ретки су једнодоми примерци. Мушке шишарице су издужене, у почетку дугачке 4 центиметара, а касније, пред опрашивање 8-12 центиметара дугачке и 5-6 центиметара широке. Опрашивање се врши путем ветра. Женске (плодне) шишарке, које су зреле у јесен отприлике 18 месеци после опрашивања, лоптастог су облика и пречника 12-20 cm. Садрже око 200 семена. Семе је налик лешнику (орашице) дуго 3-4 cm, разносе га чавке, креје и веверице.

Араукарија је врста умерено климатских подручја са великом количином кише у току године, али може да и поднесе температуре до -20 °C. Ово је најиздржљивија врста овог рода, и једина која успева у Уједињеном Краљевству и у континеталном делу Сједињених држава далеко од екстремног југа. У Канади, Ванкуверу и Викторији налази се доста добрих примерака ове врсте, такође расте и на острвима Краљице Шарлоте. Подноси и заслењена земљишта, али не и градске услове (загађен ваздух). Ово је популарна вртна врста, која се гаји због својих изгледом праисторијских грана, симетричног облика.

Дрво може да живи две хиљаде година. Угрожена је врста у дивљини.

Лист је у облику љуспе, сајајно зелен са обе стране, 30-50 mm дугачак и 8-25 mm широк, подужно избраздан линијама стоминих отвора са обе стране листа, које се задржавају 10-15 година.

Ово је свето дрво за чланове племена Мапуч.

Araucaria (3439728737).jpg


Спољашње везе[уреди]