Bangia

С Википедије, слободне енциклопедије

Bangia
Bangia spp.
Naučna klasifikacija e
(nerangirano): Archaeplastida
Divizija: Rhodophyta
Klasa: Bangiophyceae
Red: Bangiales
Porodica: Bangiaceae
Rod: Bangia
Lyngbye, 1819

Bangia predstavlja rod crvenih algi (lat. Rhodophyta) koja naseljava slane i slatke vode. Pripadnike ovog roda karakteriše končast, negranat[1] talus malih dimenzija koji brzo raste i ima veliki reproduktivni potencijal. Kao i ostale Rhodophyta, hloroplasti Bangia sadrže hlorofil a i ponekad hlorofil d, kao i pomoćne pigmente kao što su fikobilini i ksantofili. U zavisnosti od količinskog odnosa ovih pigmenata boja algi može biti zelena, crvena, ljubičast ili siva. Međutim, crvena boja je najčešća jer pigment fikoeritrin uglavnom preovlađuje.

Građa[уреди | уреди извор]

Bangia je crvena alga koja je donjim delom talusa pričvršćena za podlogu. Rizoidalne strukture se razvijaju iz većeg broja bezbojnih bazalnih ćelija. Na bazalne ćelije se nadovezuju konci vegatitivnih ćelija. Konci su cilindrični i sastoje se od jednog niza ćelija pri bazalnom delu a više nizova pri vrhu talusa kao posledica uzdužnih deoba vegetativnih ćelija. Ćelije u uronjene u želatinozni matriks, sadrže zvezdasti hloroplast i izražen pirenoid.

Rasprostranjenost[уреди | уреди извор]

Može naseljavati i slane i slatke vode. Često formira skupine ili podvodne livade. Mogu naseljavati i veće dubine, sve do maksimalnih dubina koje naseljavaju bentosne alge generalno. Uglavnom su pričvršćeni za čvrstu podlogu kao što je kamen ili ljuštura nekog organizma ali mogu biti i epifitne na vaskularnim biljkama ili drugim algama.

Razmnožavanje[уреди | уреди извор]

Bangia fuscopurpure

Za ovaj rod je karakteristična heteromorfna smena generacija, gde je haploidna generacija dominantna. Mogu se razmnožavati seksualno i aseksualno. Aseksualno razmnožavanje monosporama je češće, polno razmnožavanje se uglavnom javlja samo tokom zime i to samo kod marinskih vrsta.[1] Kao i kod ostalih Rhodophyta polni proces je netipična oogamija, što znači da su muški gameti nepokretni i pasivno ih nosi morska struja. Nakon oplođenja, diploidni zigot se deli i formira karposporangiju, koja nosi diploidne karpospore. Karpospore klijaju u končasti diploidni sporofit, koji se naziva konhocelis (engl. conchocelis). Konhocelis nosi konhosporangije u kojima mejozom nastaju haploidne konhospore (u svakoj sporangiji nastaje samo jedna spora). Konhospore će klijati u haploidni gametofit sa već opisanom građom.

Povezani rodovi[уреди | уреди извор]

Nekada se smatralo da su rodovi Bangiadulcis i Pseudobangia pripadali rodu Bangia. Međutim, otkriveno je da se ove alge razmnožavaju samo aseksualno, i da se taj način sporulativnog razmnožavanja razlikuje u odnosu na onaj zabeležen kod Bangia.

Etimologija[уреди | уреди извор]

Rod je dobio naziv po Nils Hofman Bangu (engl. Niels Hofman Bang), koji je opisao rod.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Subakov-Simić, Gordana (2011). Osnovi algologije i mikologije, praktikum. Beograd: Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu. стр. 32. ISBN 978-86-7078-046-0. 

Literatura[уреди | уреди извор]

  • Brodie, Juliet A., and Irvine, Linda M. Volume I Rhodophyta Part 3B Bangiophycidae. Seaweeds of the British Isles. The Natural History Museum. St. Edmundsbury Press Ltd., 2003. pp 91–92
  • Butterfiled, Nicholas J; Knoll, Andrew H; Sweet, Keene. A Bangiophyte Red Alga from the Proterozoic of Arctic Canada. Science, New Series, Vol. 250, No. 4977, 1990. pp 104–107
  • Fritsch, F.E. Structure and Reproduction of the Algae Volume II. Cambridge University Press 1945. pp 397–398, 415, 423-424, 431, 433-435
  • Garbary, David, J; Hansen, Gayle I; Scagel, Robert F. The Marine Algae of British Columbia and Northern Washington: Division Rhodophyta (Red Algae), Class Bangiophyceae. Dept. of Botany, University of British Columbia, Vancouver, Canada. 1980. pp 139–142 and 164-165

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]