Biciklistička staza

Из Википедије, слободне енциклопедије
Biciklistička staza u Šapcu
Izgradnja biciklističke infrastrukture u Čikagu, Ilinois.
Biciklističa staza u Nordhornu, Nemačka

Biciklistička staza je put namenjen isključivo za kretanje bicikala.[1][2]

Biciklistička infrastruktura obuhvata mrežu puteva i ulica koju koriste motorna vozila, izuzev onih puteva koji su zabranjeni za bicikliste (e.g., mnogi autoputevi), plus dodatne biciklističke staze koje nisu dostupne motornim vozilima, i, gde je to dozvoljeno, trotoari. Način na koji je javna mreža puteva dizajnirana, izgrađena i održavana može da ima znatan uticaj na upotrebljivost i bezbednost biciklista. Biciklistička mreža potencijalno može da obezbedi korisnicima direktne, praktične puteve kojima se smanjuju nepotrebi zastoji i prepreke u stizanju do odredišta.

Pravila saobraćanja na biciklističkim stazama (po važećem ZoBS)[уреди]

Ograničenja[уреди]

  • Vozač bicikla ne sme da se kreće biciklističkom stazom brzinom većom od 35 km/h.
  • Na biciklističkim stazama za saobraćaj u oba smera vozila, vozač bicikla mora da se kreće desnom stranom u smeru kretanja vozila.

Prvenstvo prolaza[уреди]

  • Vozač koji pri skretanju vozila preseca biciklističku stazu dužan je da propusti vozila koja se kreću stazom.
  • Pešak je dužan da preko kolovoza i biciklističke staze prelazi pažljivo i najkraćim putem, nakon što se uveri da to može da učini na bezbedan način.
  • Za regulisanje kretanja bicikala i mopeda na biciklističkim trakama ili stazama, mogu se upotrebljavati semafori sa trobojnim svetlima.

Zabrane[уреди]

  • Biciklističkom stazom mogu saobraćati isključivo biciklisti. Ostalim vozilima, kao i pešacima, je zabranjeno saobraćanje.
  • Vozač motornog vozila ne sme da zaustavi ili parkira vozilo na biciklističkoj traci, prelazu biciklističke staze preko kolovoza kao i na odstojanju manjem od pet metara od tog prelaza.

Foto galerija biciklizma iz celog sveta[уреди]

Reference[уреди]