Catalpa

С Википедије, слободне енциклопедије

Catalpa
Catalpa speciosa − цвет, лист и кора
Научна класификација
Царство:
(нерангирано):
(нерангирано):
(нерангирано):
Ред:
Породица:
Племе:
Род:
Catalpa

Најпознатије врсте

Catalpa bignonioides Walter

Catalpa brevipes Urb.
Catalpa bungei C.A.Mey.
Catalpa ovata G.Don
Catalpa speciosa Warder ex Engelm.

Каталпа (Catalpa) род је листопадног дрвећа из породице Bignoniaceae чије су изворно станиште умерени и суптропски региони Северне Америке, Кариба и Источне Азије.

Опис рода[уреди | уреди извор]

Лист и плод северне каталпе

Каталпа је средњевисоко брзорастуће листопадно дрво просечних висина од 12 до 18 метара, и ширине крошње од 6 до 12 метара. Препознатљиве су по својим крупним срцоликим листовима, белим цветовима који се појављују у формацијама цвасти и дугачким махунастим плодовима. Листови су дугачки од 20 до 30 цм, а широки 15−20 цм. Плодови, чауре, који могу бити дугачки и до 50 центиметара дозревају у касну јесен и задржавају се на стаблима током целе године. У сваком плоду се налази низ ситних семена са по два крилца која им олакшавају даље ширење помоћу ветра. Биљке се размножавају из семена или из корена. Својом физиономијом доста подсећају на врсте Vernicia fordii (тунгово дрво) и Paulownia tomentosa (пауловнија).

Због свог крупног лишћа и широке крошње каталпе су омиљена скровишта бројних птица које у њиховим крошњама имају савршена склоништа од јаких ветрова и киша. Каталпа је брзорастуће дрво и самим тим веома меко дрво. Због свог атрактивног изгледа и привлачних цветова каталпе су популарне широм света као парковско дрвеће.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Карл фон Лине је 1753. уписао дрво под именом Bignonia catalpa,[1][2] а Ђовани Антонио Скополи је успоставио род Catalpa 1777. године.

Врсте[уреди | уреди извор]

Цвет врсте Catalpa bignonioides
Стабло без лишћа

У роду Catalpa издвајају се следеће врсте:[3][4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Catesby, Mark.The natural history of Carolina, Florida and the Bahama Islands. volume 1. page and plate 49. [1]
  2. ^ Linne, Carolus von Linne. Species Plantarum. 1st edition. 1753. volume 2. стр. 622 [2]
  3. ^ „Species Records of Catalpa. ARS, National Genetic Resources Program, GRIN. USDA. Архивирано из оригинала 20. 01. 2009. г. Приступљено 19. 08. 2009. 
  4. ^ „Plant name details for Catalpa. IPNI. Приступљено 19. 08. 2009. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]