Catalpa speciosa

С Википедије, слободне енциклопедије

Catalpa speciosa
Научна класификација
Царство:
(нерангирано):
(нерангирано):
(нерангирано):
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
C. speciosa
Биномно име
Catalpa speciosa
Природно станиште врсте Catalpa speciosa

Северна каталпа (Catalpa speciosa) декоративно је брзорастуће листопадно дрво из рода Catalpa, односно из породице Bignoniaceae. Потиче са Средњег запада Сједињених Америчких Држава у близини ушћа реке Охајо у Мисисиипи. Јако је слична врсти Catalpa bignonioides.

Епитет врсте speciosa значи „разметљив”.[1]

Опис таксона[уреди | уреди извор]

Северна каталпа је листопадно дрво које у висину може да нарасте 15−30 метара, са пречником стабла до 1 метра и доста тамном плочастом кором. Само стабло је доста кратко и дебело и почиње јако да се грана већ на висини од једног метра изнад земље формирајући неправилну и до 12 метара широку крошњу. Гране су јако крхке и лако се ломе.

Листови су јако велики, срцоликог облика, зеленкасте, глатки на површини и са длачицама на наличју. Листови су дугачки од 20 до 30 цм, а широки 15−20 цм. За ову врсту је карактеристично нагло опадање лишћа већ након првих мразева. Карактеристична је и по томе што је међу последњим врстама дрвећа које олистају у пролеће.

Цветови се обично појављују током јуна и јула месеца. Цветови су бели и крупни и скупљени су у цвасти које имају облик метлице и које садрже 20−40 цветића. Унутар сваког цвета налазе се две жуте пруге и бројне црвенкасте пеге. Сваки цвет има димензије од 2,5−4 цм. Цветови су толико бројни да готово у потпуности прекривају лишће, што ову врсту чини јако декоративном.

Плодови су 20−40 цм дуге, и 10−12 мм широке чауре у којима је двокрило, свиласто семе. Сазревају у касну јесен и обично остају на стаблу током целе зиме. Биљка се размножава семеном које је ексалбуминско, са дворежњевитим котиледонима. Клијање епигеично. У поређењу са јужном каталпом разликује се у броју цветова и величини махуне.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Harrison, Lorraine (2012). RHS Latin for Gardeners. United Kingdom: Mitchell Beazley. ISBN 184533731X. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]