Edvard Vimper

Из Википедије, слободне енциклопедије
Edvard Vimper
Edward Whymper.jpg
Edvard Vimper oko 1881.
Датум рођења 27. april 1840.
Место рођења London
 Ujedinjeno Kraljevstvo
Датум смрти 16. septembar 1911.
Место смрти Šamoni Mon Blan
 Francuska

Edvard Vimper (engl. Edward Whymper) (27. april 1840. London, Ujedinjeno Kraljevstvo16. septembar 1911. Šamoni Mon Blan, Francuska) je bio engleski ilustrator, istraživač i alpinista, najpoznatiji po prvom usponu na Materhorna 1865. godine. Pored toga, bio je jedan od pionira alpinizma u Alpima, gde je se prvi popeo na veliki broj vrhova i doprineo ubrzanom istraživanju Alpa.

Edvard Vimper je rođen u Londonu 27. aprila 1840. od oca Josiah Wood Whymper i majke Elizabeth Claridge, bio je drugo od jednaestero dece.

Materhorn[уреди]

Pri osvajanju Materhorna nakon nekoliko neuspešnih pokušaja, Vimper je izabrao maršrutu koju su stanovnici Alpa smatrali nemogućom - istočni greben, koji počinje od jezera Švarcze i koji se smatrao najmanje mogućim među potencijalnim smerovima. Pošto ranije nije uspevao da izabere dobar smer, Vimper je smatrao da je normalno da pokuša da osvoji vrh i sa istočne strane. On je 14. jula 1865. postao prvi čovek koji je osvojio Materhorn - vrh koji se do tada smatrao neosvojivim. U povratku su četvorica od sedmorice članova ekipe pala sa stene u provaliju. Vimper i dvojica njegovih kolega ostali su nepovređeni.

Istraživanje Grenlanda i Anda[уреди]

Vimper je 1865. je počeo da traži test njegovih sposobnosti u pronalaženju puta u ekspediciji na Grenland 1871. Ekspedicija na Grenlandu je doprinela pronalazku kolekcija fosila koje se sada nalaze u Britanskom muzeju.

Njegova sledeća avantura bilo je uspinjanje na Čimboraso - jedan od najvećih vrhova u Andima, koji se nalazi u Ekvadoru. On je 1880. postao prvi alpinista koji je uspeo da osvoji ovaj vrh viši od 6000 m. Vimper je svojim doživljajima napisao mnošto knjiga u kojima se bavio problemom održavanja ljudskog organizma na velikim visinama i vrlo niskim temperaturama. Njegove knjige bile su vrlo korisne za organizovanje arktičkih i visinskih ekspedicija. Vimper je doprineo i stvaranju tzv. aneroidnog barometra - sprave koja se koristi za merenje atmosferskog pritiska na velikim visinama.

Spoljašnje veze[уреди]