Британски музеј

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Британски музеј
British Museum
The British Museum logo.svg
British Museum from NE 2.JPG
Британски музеј
Оснивање 1753.
Локација Лондон
 Уједињено Краљевство
Врста музеј
Број предмета 8 милиона
Посетиоци 6.049.000 [1]
Директор Hartwig Fischer
Председник Sir Richard Lambert
Веб-сајт www.britishmuseum.org

Британски музеј (енглески: British Museum) је најстарији јавни музеј на свету. Садржи колекције претежно везане за историју човечанства. Основан је 1753. и налази се у британској престоници Лондону.

Историја музеја[уреди]

Зачеци музеја везани су за британског физичара Сер Ханса Слоуна (енглески: Sir Hans Sloane).[2] Током свог живота Слоун је сакупио преко 71.000 предмета, укључујући хербаријум и библиотеку.[3] Желећи да сачува своју колекцију после смрти, Слоун је завештава краљу Џорџу II. Сам краљ није био посебно заинтересован за колекцију, али је захваљујући напорима Парламента основан одбор повереника којима је колекција дата на старање. Тиме се 7. јуна 1753. године посебном одлуком Парламента заснива Британски музеј.

У почетку се колекција састојала претежно од књига, рукописа и нешто антиквитета у виду старих новчића и ваза. Међутим, од оснивања па до данас колекција се само увећавала, подједнако путем донација и куповином предмета.

Музеј је први пут отворен за јавност 15. јануара 1759. године. Музејске колекције биле су доступне свима а сам улазак у музеј био је бесплатан. Музеј је од тада отворен без већих прекида а улаз је и данас слободан. Годишње га посети преко 4 милиона људи.

Зграда музеја[уреди]

Музејска зграда је током протеклих векова много пута изменила свој изглед.

За потребе музеја, одбор повереника је иницијално изабрао једну од најлепших зграда тадашњег Лондона. Било је то Монтагу здање (енглески: Montagu House) изграђено приближно 1676., а обновљено 1686. од стране једног француског архитекте. У складу са тим стил здања био је претежно француски.

Међутим, већ са почетком 19. века почетна зграда је постала исувише скучена за растућу музејску колекцију. У сврху проширења 1802. одбор повереника формира комитет задужен за грађевину и њено проширење. Прво у низу проширења првобитне зграде завршено је 1808. године. Од тада до данас изглед музеја је знатно измењен, међутим он се и данас налази на месту првобитног Монтагу здања.

Основу садашње зграде дизајнирао је сер Роберт Смрк (енглески: Sir Robert Smirke) и њена изградња је завршена 1852. године.

Great Court

Последња велика измена завршена је 2000. године. Измештањем већег дела библиотеке створен је додатан простор. По дизајну архитекте Лорда Фостера (енглески: Lord Foster) тај простор претворен је у велики трг који опкружује читаоницу, а затим наткривен. Тиме је створен највећи наткривени трг у Европи. Отворила га је краљица Елизабета II 6. децембра 2000. и он носи њено име - The Queen Elizabeth II Great Court.

Музејске колекције[уреди]

У музеју је изложено више хиљада предмета из различитих периода историје: од праисторијског доба до модернијих колекција које су везане за период индустријске револуције. Музеј има укупно 94 галерије које се протежу преко 4 километра. Осим релативно сталних колекција, музеј редовно приређује и привремене поставке за које се наплаћују улазнице.

Неке од колекција су:

 • Британија у праисторији и под Римљанима
  • заузима 6 галерија
  • садржи церемонијалну келтску одећу и метално посуђе
  • римску сребрнину
  • тело жртвованог човека из 1. века нове ере нађеног тек 1984. године
 • Европа
  • галерије садрже разне предмете сакупљене из Европе укључујући и ...
  • сат у облику брода направљен у Прагу пре више од 4 века; док је био у функцији мењао је положај, свирао мелодије и испаљивао из топа
  • колекцију тањира из револуционарног раздобља Русије
  • посебно су интересантни предмети везани за англо-саксонског краља из 7. века. Нађени су 1939. у олупини брода Sutton Hoo
 • Египат
  • свакако најзначајнији предмет ове колекције је Розета камен (енглески: Rosseta Stone) са хијероглифима са кога је Шамполион успео да дешифрује древно египатско писмо
  • музеј је дом запањујућем броју мумифицираних тела, саркофага и посмртних маски које се налазе распоређене у низу галерија
  • изложен је и велики број инструмената коришћених у припреми тела за балзамовање
 • Грчка и Рим
Део фриза Партенона
 • Азија
  • главни део ове колекције су кинески порцелан и керамика
  • бројне скулптуре везане за религије Индије, Кине и Кореје такође доминирају поставком

Види још[уреди]

Референце[уреди]

 1. ^ „Reports and accounts for the year ended 31 March 2008 #124 www.britishmuseum.org” (PDF). Приступљено 16. 12. 2011. 
 2. ^ „Creating a Great Museum: Early Collectors and The British Museum”. Архивирано из оригинала на датум 02. 01. 2010. Приступљено 16. 12. 2011. 
 3. ^ „British Museum - General history,”. Приступљено 16. 12. 2011. 

Спољашње везе[уреди]