Трећа француска република

С Википедије, слободне енциклопедије
Француска Република
République française
Француска
Химна
Марсељеза

Француска септембра 1939.
Географија
Континент Европа
Регија западна Европа, Африка, Азија, Америка
Главни град Париз
Друштво
Службени језик француски
Религија католицизам
(званична до 1905)
Историја
Постојање  
 — Оснивање 1870.
 — Укидање 1940.
 — Статус бивша држава
Догађаји  
 — Проглашење Треће француске републике 4. септембар 1870.
Географске и друге карактеристике
Валута француски франак
Земље претходнице и наследнице
Француске
Претходнице: Наследнице:
Друго француско царство Вишијевска Француска

Трећа француска република, званично Француска Република (франц. République française), је била Француска која је постојала од колапса Другог француског царства 1870. до битке за Француску у Другом светском рату 1940.

Историја[уреди | уреди извор]

Први светски рат[уреди | уреди извор]

Западни фронт у Првом светском рату

У Првом светском рату Француска је уз Русију, Велику Британију и Србију била главни противник Немачке и Аустроугарске. По броју жртава на страни савезника Француска заузима друго место са 25%, што је преведено у бројкама 5,6 милиона, од којих је 1,357 милиона војника погинуло, а 4,266 рањено. Као до тада једна од водећих колонијалних сила света, Француска је водила рат за одбрану свог политичког и економског утицаја.

Други светски рат[уреди | уреди извор]

За разлику од Првог светског рата, када је Француска имала водећу улогу на страни савезника, у Другом светском рату је брзо поражена и окупирана јуна 1940. Немци су је поразили користећи муњевите тенковске продоре (блицкриг).

Окупатори су поделили Француску на два дела; на северозападни део који је директно окупирала Немачка, и на југоисточни део којим је управљала колаборационистичка влада у Вишију. За време рата у Француској је деловао покрет отпора. Новембра 1942. Немци су окупирали и југоисток Француске. Француски губици живота у току рата су укупно били мали, иако је јеврејска заједница веома страдала.

Француску су ослободили англо-амерички савезници, углавном САД, а ослобађање је започело искрцавањем у Нормандији јуна 1944. (види: битка за Нормандију). Нову, антифашистичку владу Француске је организовао покрет генерала Шарла де Гола.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]