Fakultet za državne i evropske studije

С Википедије, слободне енциклопедије
Fakultet za državne i evropske studije
МотоIme, a ne broj!
Типjavno-privatno partnerstvo
Оснивање9. maj 2005.
ДеканProf. dr Đorđije Blažić
ЛокацијаPodgorica, Crna Gora
Веб-сајтhttp://www.fdes.me

Fakultet za državne i evropske studije je naučno-obrazovna ustanova sa sjedištem u Podgorici, Crna Gora.

Istorijat[уреди | уреди извор]

Fakultet za državne i evropske studije (FDES), osnovan je u maju 2005. godine kao rezultat zajedničkog poduhvata Glavnog grada Podgorica, Fakulteta za postdiplomske državne i evropske studije iz Kranja (Slovenija), Agencije za lokalnu demokratiju i partnerstvo Crne Gore iz Podgorice i dva fizička lica. Riječ je o ustanovi u mješovitom vlasništvu i jednom od prvih primjera javno-privatnog partnerstva u Crnoj Gori.

Fakultet je dobio akreditaciju u martu 2006. godine od strane Savjeta za visoko obrazovanje Vlade Republike Crne Gore. U maju iste godine, Fakultet je dobio licencu Ministarstva prosvjete i nauke.

FDES je osnovan sa cijem da svojom obrazovnom strategijom odgovori na potrebe strateških opredjeljenja Crne Gore, koji se definišu u sljedećem pravcu: dograđivanje državnosti, ulazak u Evropsku uniju i NATO i ostale procese koji se imaju za cilj obuku kadrova za rad u organima javne uprave Crne Gore i međunarodnim institucijama i organizacijama.

Studijski programi[уреди | уреди извор]

Programi ovog Fakulteta oblikovani su tako da studentima omogućavaju savladavanje aktuelnih i relevantnih znanja iz oblasti javne uprave i evropskih integracija (pravni, ekonomski, sociološki i drugi vidici djelovanja zakonodavne, izvršne i sudske vlasti), međunarodno pravo, istorija evropskih integracija, evropsko pravo itd.). U tom cilju, Fakultet posjeduje akreditaciju za pet studijskih programa, i to:

Bolonjski proces – Upisna politika[уреди | уреди извор]

Na Fakultetu se po generaciji maksimalno može upisati 50 studenata. Način rada Fakulteta je organizovan i u potpunosti usklađen sa Bolonjskom deklaracijom.

Studijske posjete i prakse studenata[уреди | уреди извор]

Studijske posjete predstavljaju jedan od važnih segmenata djelovanja Fakulteta u cilju predstavljanja konkretnih praktičnih primjera djelovanja državnih organa Crne Gore i povezivanja istih sa teorijskim znanjem koje studenti stiču na Fakultetu.

Veoma važan program koji je Fakultet razvio u proteklom periodu i koji se u kontinuitetu implementira jeste Program stažiranja studenata III godine Fakulteta u organima državne uprave i lokalne samouprave. Cilj programa je omogućavanje studentima da u toku pripreme diplomskih radova istražuju i stiču praksu kroz rad u jednoj od institucija koja u svojoj nadležnosti ima poslove koji su u direktnoj vezi sa njihovom diplomskom tezom.

Saradnja FDES-a sa…[уреди | уреди извор]

Od svog osnivanja FDES je ostvario mnoge uspješne saradnje sa relevantnim institucijama javnog sektora. Između ostalih to su: