Универзитет Џон Незбит

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Мегатренд универзитет)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Универзитет Мегатренд
Megatrend univerzitet na Novom Beogradu.JPG
Универзитет Џон Незбит
Тип приватни
Оснивање 1989.
Председник Доминик Салваторе
Ректор Проф. др
Мића Јовановић
Број запослених 700
Наставно особље 500
Број факултета 11
Локација Београд,  Србија
Веб-сајт www.nezbit.edu.rs

Универзитет Мегатренд (енгл. John Naisbitt University) је систем академских институција посвећен преношењу образовања кроз примену најсавременијих наставних техника прихваћених у свету.

На факултетима Мегатренд Универзитета организоване су струковне и академске, као и специјалистичке, мастер и докторске студије из више академских и научних дисциплина (бизнис, међународна економија, менаџмент, уметност и дизајн, култура и медији, биофарминг, право, јавна управа и безбедност, компјутерске науке).

Након 30 година рада у области високог образовања, универзитет броји десетине хиљада активних и свршених студената, на свим нивоима академских и научних звања.

Своје програме Мегатренд Универзитет прилагођава новим токовима и развија наставу кроз коју се студенти оптимално припремају за будуће пословне и животне подухвате.

Настанак и развој[уреди]

Мегатренд MEGATREND International Expert Consortium Limited из Лондона је консултантско-образовна кућа, основана 1980. године, из које се развила образовна групација Мегатренд у Југославији.

Прва институција у овом систему је била Пословна школа Мегатренд у Београду, основана 1989. године. Ова школа је касније била оснивач свих других институција које данас чине Мегатренд универзитет примењених наука. Касније оснивани факултети и школе били су окренути пре свега применјеној економији и менаџменту, а потом су освајана и друга научна поља и уметничке области.

Јесени 1999. Мегатренд универзитет је постао пуноправни члан глобалне универзитетске мреже NEWS (North-East-West-South), чији су чланови универзитети из целог света. Такође, све институције Мегатренд универзитета су чланице EAMSA (Evro-Asia Management Studies Association), светске асоцијације за студије менаџмента.

Јануара 2003. Мегатренд је примљен у Заједницу универзитета Србије. Саставни део ове установе чини Мегатренд виртуелни универзитет (MTVU), Универзитетска телевизија – ТВ Метрополис, библиотека и развијена издавачка делатност Мегатренда.

Од октобра 2006. године предавања и вежбе из информатичких предмета на факултетима универзитета усаглашене су са програмом за стицање ЕЦДЛ (енгл. European Computer Driving Licence) сертификата који представља стандардизовану обуку и тестирање знања рада на рачунару.

27. децембра 2007. године поводом 18. рођендана универзитета отворена је нова зграда, која ће, према речима ректора, омогућити савремене техничко-технолошке образовне услове студирања какви постоје на угледним универзитетима у свету. Ново здање отворили су ректор универзитета Мића Јовановић и амерички аутор, говорник и футуролог Џон Незбит. Зграда носи назив "Џон Незбит Мегатренд еду-центар“. Студенти на Мегатренд универзитету имају прилику да уче од светски признатих предавача, користећи савремену литературу. Они на нашем универзитету стичу знања потребна за започињање успешне каријере у областима бизниса, економије, менаџмента, права, културе и медија, уметности и дизајна, компјутерских наука, биофарминга. Многи од оних који су прошли кроз наш образовни систем данас су признати стручњаци у наведеним областима, и сами представљају најбољу гаранцију квалитета Мегатренд универзитета. Показало се да знања стечена на Мегатренд универзитету представљају трајан и чврст темељ за неопходно перманентно образовање експерата данашњице, а квалитет образовања дипломцима овог универзитета обезбеђује одличну проходност при наставку студија на престижним светским институцијама, од Америке до Јапана и од Скандинавије до Јужноафричке републике.

Мегатренд универзитет је добитник многих високих домаћих и међународних признања, међу којима је и награда додељена од стране Америчког удружења за квалитет (Америцан Qуалитy Ассоциатион – АQА), као и Европска награда за квалитет (Еуропеан Qуалитy Аwард) – обе уручене 2008. године. Такође, Мегатренд универзитет је награђен и престижном Вуковом наградом за трајни допринос науци, образовању и култури Србије, у марту 2010. године.

Међународни научни комитет ЕДУНИВЕРСАЛ, у оквиру званичног система селекције, прогласио је Високу пословну школу у Зајечару за једну од 500 најбољих пословних школа у свету, новембра 2009. године. ЕДУНИВЕРСАЛ је, иначе, организација, која даје глобалне акредитације високошколским институцијама у свету.

Мегатренд универзитет је развио плодну научну и пословну сарадњу са више угледних академских институција широм света, чиме се унапређује општи образовни потенцијал и остварују могућности студирања на одабраним иностраним факултетима у оквиру перспективних програма. Уговори о сарадњи потписани су са академским институцијама Италије, Словеније, Мексика, Румуније, Мађарске, Шпаније, Бугарске, Црне Горе, Француске, Чилеа, Аргентине, Кине, Русије и Венецуеле. Резултат успешне међународне сарадње огледа се и у броју и квалитету страних гостујућих професора који учествују у реализацији наставе на универзитету.

Организација[уреди]

Мегатренд универзитет је састављен од 11 институција у 6 градова (Београд, Зајечар, Ваљево, Пожаревац, Бачка Топола и Вршацна 8 кампуса:

Такође, у саставу Мегатренда су и Мегатренд виртуелни универзитет, институт за нове технологије и Тв Метрополис.

Џон Незбит Мегатренд еду-центар[уреди]

Џон Незбит Мегатренд еду-центар је зграда Мегатренд универзитета, која се налази у улици Гоце Делчева бр. 8 на Новом Београду. Здање је свечано отворено 27. децембра 2007. године у подне, уз говоре проф. др Миће Јовановића и Џона Незбита.

Цео универзитет је 15. априла 2015. променио име у Џон Незбит.[1]

Руководство[уреди]

 • Проф. др Мића Јовановић, ректор
 • Проф. др Ана Јованцаи , проректор-заменик ректора Универзитета, проректор за међународну сараднју
 • Проф. др Борис Кривокапић, проректор за научноистраживачки рад
 • Проф. др Миливоје Павловић, проректор односе с јавношћу
 • Проф. др Слободан Стаменковић, проректор за развој и послове акредитације

Почасни доктори наука[уреди]

Универзитет Мегатренд је (до 2009) доделио и десет титула почасних доктора наука. Добитници овог звања су Моамер ел Гадафи, бивши вођа Либијске Арапске Џамахирије, Сун Џо Парк, британски научник, Божин Јовановић, привредник, Џон Незбит, футуролог и један од оснивача Универзитета, и Милутин Мркоњић, министар за инфраструктуру у Влади Србије, Милош Шобајић, један од наших најистакнутијих сликара, Кичиро Хасегава, предузетник, Пјер Карден, легендарни француски модни креатор, Ролан Дима, припадник француске политичке, културне и дипломатске елите, Вудроу Кларк, део тима који је 2009. године добио Нобелову награду за мир.[2]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

 • Влада Републике Србије: Списак акредитованих приватних факултета и виших школа у Србији [1]
 • Конференција Универзитетâ Србије - КОНУС [2][мртва веза]
 • Градска општина Нови Београд: Мегатренд универзитета у Новом Београду [3]
 • Универзитет у Београду: Сарадња Универзитета у Београду и Мегатренд универзитета [4][мртва веза]
 • Е-капија: Привредна комора Србије и Универзитет ”Мегатренд” постали пословни партнери [5]
 • Јовановић: Мегатренд долази у Црну Гору, Дан, 20.2.2007. [6]
 • Мегатренд универзитет: Акт о реорганизацији универзитета [7][мртва веза]
 • Књига инфо: Списак издања издавача Мегатренд универзитет [8]

Спољашње везе[уреди]


Мегатренд универзитет Мегатренд универзитет
Београд: Факултет за пословне студије | Факултет за међународну економију | Факултет за културу и медије | Правни факултет Универзитета Мегатренд | Факултет за уметност и дизајн | Факултет за компјутерске науке | Институт за нове технологије
Зајечар: Факултет за менаџмент
Ваљево: Факултет за пословну економију
Бачка Топола: Факултет за биофарминг
Пожаревац: Факултет за пословне студије
Вршац: Факултет за пословне студије
Мегатренд виртуелни универзитет