Федерација Јужне Арабије

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Federation of South Arabia)
Federation of South Arabia
اتحاد الجنوب العربي
Федерација Јужне Арабије

Географија
Континент Азија
Регија Арабијско полуострво
Друштво
Службени језик арапски, енглески
Религија Ислам
Облик државе Протекторат
Историја
Догађаји  
 — оснивање 4. април 1962.
 — укидање 30. новембар 1967
Географске и друге карактеристике
Валута источноафрички Шилинг
Земље претходнице и наследнице
Претходнице: Наследнице:
Протекторат Аден Јужни Јемен

Федерација Јужне Арабије (арап. اتحاد الجنوب العربي) је био краткотрајни британски протекторат који је постојао од 1962. до 1967. године на југу Арабијског полуострва.[1][2][3]

Територија овог протектората је заједно са Протекторатом Јужне Арабије, ушла у састав Јужног Јемена.

Историја[уреди | уреди извор]

Федерацију су основале 4. априла 1962. 15 британских вазалних држава (емирата, султаната и шеиката) чланица дотадашње Федерације Арапских Емирата Југа. Федерацији се 18. јануара 1963. придружила и крунска Колонија Аден, те у јуну 1964. Султанат Горњи Авлаки тако да је укупни број чланица био 17.

Ова краткотрајна држава којој су Британци на све начине жељели осигурати будућност, издавала је властите марке и судјеловала на међународним спортским такмичењима, тако је послала своје представнике на Игре Комонвелта 1966. у Кингстон на Јамајци.

Од самог свог оснивања, Федерација Јужне Арабије била је поприште жестоких герилских борби између двију јеменских герилских организација; Народно ослободилачки фронта (NLF) и Фронта за ослобођење окупираног Јужног Јемена (FLOSY) с једне стране те војске и полицијских снага Федерације помагане од стране британске војске размјештене по Федерацији још од времена Протектората Аден. Борбе и велики политички немири кулминирали су 20. јуна 1967. кад је дошло до побуне и отказивања послушности у војсци Федерације, која се проширила и на полицију. Краткотрајни ред су успоставиле јединице британске војске, али су и оне крајем новембра 1967. напустиле земљу исцрпљене сталним герилским нападима NLF-а и FLOSY-а. Одмах по њиховом одласку, власт је преузео Народно ослободилачки фронт (NLF) и прогласила Демократску Народну Републику Јемен 30. новембра 1967 године.

Чланице федерације[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Dresch 2003.
  2. ^ Gavin 1975.
  3. ^ Little 1968.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]