Goran Dime

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Goran Dime
DimePortret(2).jpg
Goran Dime
Основне информације
Пуно имеGoran Trpeski
Место рођењаBeograd
 СФРЈ
Активни период2004—данас
Жанр(ови)tenor, pop
Издавачка кућаCBC
Веб-сајтwww.gorandime.com

Goran Dime (Beograd, 1969) srpski je tenor. Profesionalnu karijeru počeo je 2004. godine, kada je imao i prvi internacionalni nastup. Zbog specifične boje glasa, Dime od početka karijeru gradi solističkim koncertima, da bi, uz klasičan repertoar operskog pevača, 2011. godine započeo Classic pop projekat, prvi ovakve vrste na prostoru bivše Jugoslavije.

Profesionalna biografija[уреди]

Uprkos završenoj muzičkoj školi u ranoj mladosti, Goran Dime je dugo tražio put ka muzici. Nakon srednje škole i dve godine uspešnog studiranja ekonomije, počeo je da se bavi glumom, a 1993. godine obreo se u Toskani, gde ga je u svoju privatnu školu solo pevanja primio značajni italijanski tenor Gaetano Bardini.

Nakon povratka u Srbiju, Dimetovi profesori bili su sopran Radmila Smiljanić, mecosopran Biserka Cvejić, da bi ga, nakon dugogodišnjeg rada, mecosopran Olivera Jovanović izvela na profesionalnu scenu.

Već sam početak karijere bio je osoben: zbog velikog interesovanja koncertni debi u Beogradu imao je i dve reprize. Nakon gostovanja u Francuskoj (Pariz, 2004.) i nekoliko koncerata u Beogradu (2004 — 2006.), Dime septembra 2006. godine nastupa u renomiranoj Glenn Gould Hall koncertnoj dvorani u Torontu odakle se vraća sa live CD-om.

U periodu 2007 – 2011. godine nastupao je u Francuskoj, Švajcarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Kanadi.

U septembru 2011. godine u Torontu predstavlja svoj novi koncertni program - pesme F. P. Tostija, koji je već u novembru, pod nazivom San, veoma uspešno izveo pred beogradskom publikom u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Koncert San II, na kom je, u maniru žanra classic pop, Dime prvi put izveo i klasičan i pop program, održan je 3. novembra 2012. u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Četvrtim solističkim koncertom u Torontu, održanim 29. 11. 2014. godine, Goran Dime nastavlja svoju paralelnu karijeru u klasičnoj i pop muzici.

Prvi pop nastup[уреди]

Pre početka tenorske karijere, Dime je u svom prvom pop nastupu osvojio nagradu. Kompozicija Šta ću tebi ja koju su na festivalu Sunčane skale u Herceg Novom (Crna Gora) 2002. godine izveli "Noćne ptice" i Dime dobila je Prinčevu nagradu za duetsku pesmu godine.

Classic pop projekat[уреди]

Izlaskom prvog pop singla, pesme Ljubavi moja, 2011. godine Dime počinje Classic pop projekat. Početkom 2012. godine Dime je završio snimanje duetske pesme Dobar i loš sa srpskom rok zvezdom Zvonimirom Đukićem Đuletom iz grupe Van Gog, čime nastavlja rad na pop izdanju. Nakon svog četvrtog solističkog koncerta u Torontu, Goran Dime počinje rad sa kanadskim producentima i snima prve pesme budućeg pop albuma koji će biti izdat 2017. godine. Na cd-u će biti poznate kompozicije čuvenih izvođača poput Šarla Aznavura, Net King Kola, Bitlsa.

Spoljašnje veze[уреди]