Израелска војна индустрија

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са IMI Systems)
IMI Systems Ltd.
јавно предузеће
Делатностпромет наоружања, војне опреме и трансфер технологије
Основано1933. год.; пре 91 године (1933)
СедиштеИзраел,  Израел
Руководиоци
Јицак Харонович, [1] Ави Фелдер[2]
Производинаоружање
Веб-сајтwww.imisystems.com

IMI Systems, раније Израелско министарство индустрије, такође познато као Ta'ас (хебрејски: תע"ש מערכות, התעשייה הצבאית), произвођач оружја, муниције и војне технологије, углавном за израелске снаге безбедности (посебно Израелску војску, Израелске одбрамбене снаге или ИДФ).

Историјски логотип ИМИ система до јануара 2016.

Мала оруђа[уреди | уреди извор]

Производња пиштоља за пиштоље у фабрици ИМИ, 1955.

Израелска војна индустрија је произвела мало оружје које се сматра међу најпопуларнијим у свету. Узи аутоматски пиштољ је вероватно најпопуларнији ауто-пиштољ на свету, због своје компактности и поузданости. Све у свему, Узи има највећу продајну статистику свих савремених аутоматских пиштоља широм света.

Галил је компактна јуришна пушка коју производи ИВО (Израелска војна индустрија), уз интеграцију неких других карактеристика дизајна. Негев је главни лаки митраљез који је произвела ИВО . Јерихо 941 је полуаутоматски пиштољ, док је Тавор Булпап јуришна пушка.

Током 1980-их амерички произвођач ватреног оружја Магнум Рисрч уговорио је Израелском војном индустријом да поново дизајнира и произведе Магнум калибар (.44 Магнум, .357 Магнум и .50 АЕ), полуаутоматски пиштољ. Резултат је био Дезерт игл, веома моћни пиштољ познат по Холивуду и пуцачима из прве руке.

Остали производи су креирани, углавном за коришћење од стране ИДФ-а(Израелских одбрамбених снага). Узи је међутим, популаран у специјалним снагама многих држава света, док су Галил и Тавор популарни у контра-терористичким снагама.

Године 2005. Израелска војна индустрија продала је свој огранак Маген (Одељење за мала оружја) израелској приватној холдинг компанији СК Груп и преименовали у Израелска наменска индустрија.

Остали производи[уреди | уреди извор]

Улаз у ИМИ штаб

Израелска војна индустрија има посвећене фабрике за производњу муниције за ватрено оружје, артиљерију (оба експлозива и ракете), тенкове и пројектиле ваздух-земља (и одложен и директан напад). Многи од његових производа су стандарду за потребе НАТО са којим су компатибилни, али Израелска војна индустрија производи и муницију у калибру из земаља источног блока. Међутим, за раније оружје није било у складу са СТАНАГ-ом.

Поред малокалибарског оружја, ИВИ производи и тешко наоружање. ИВИ се бави многим пројектима за надоградњу војних возила (тенкови, ОТ и друга оклопна борбена возила). Компоненте надоградње укључују ватру, преживљавање и маневарност.

ИВИ такође производи широк спектар одбрамбених производа, као што су пакети за додатну опрему возила, системи за чишћење мина и системи за извиђање и мостове. Такође производи контра мере авиона, као што су ракете, мамци и електронски системи контроле контрамера, од којих неки ИВИ сада нуди и платформе базиране на копну и на мору.

Производи[уреди | уреди извор]

Обука за безбедност[уреди | уреди извор]

ИВИ такође пружа војну обуку израелским грађанима. ИВИ уговара своје услуге са спољним земљама којима је потребна безбедност и војна обука. Клијенти долазе у ИВИ у Израелу месецима сигурности и В. И. П. обука.[3]

ИВИ такође производи оружје у кластеру за које се наводно доказало да је изазвало цивилне жртве - у Либану 2006. године и у рату у Јужној Осетији 2008. године. Корисници тврде да је одговорна неисправна муниција.[4]

Метрополитен колеџ Њујорка[уреди | уреди извор]

Израелска војна индустрија такође има партнерство са Метрополитен колеџом Њујорка (МКЊ) у Њујорку. Метрополите колеџ Њујорка нуди магистарске студије у области јавне управе у ванредним ситуацијама и националној безбедности. Осим тога, сви студенти одлазе у Израел ради интензивног учења на иностраном семинару који обухвата теме о националној безбедности и борби против тероризма са врхунским израелским војним стручњацима.[5]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ IMI Systems. „Yitzhak Aharonovich - OUR LEADERSHIP”. Архивирано из оригинала 16. 08. 2017. г. Приступљено 25. 05. 2018. 
  2. ^ IMI Systems. „Avi Felder - OUR LEADERSHIP”. Архивирано из оригинала 16. 08. 2017. г. Приступљено 25. 05. 2018. 
  3. ^ [1] Архивирано 2008-04-27 на сајту Wayback Machine
  4. ^ Human Rights Watch charges Georgia used defective Israeli-made cluster bombs
  5. ^ „Archived copy”. Архивирано из оригинала 03. 09. 2006. г. Приступљено 24. 07. 2008. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]