Јакоб фон Икскил

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Jakob von Uexküll)
Јакоб фон Икскил
Лични подаци
Датум рођења( 1944-08-19)19. август 1944.(79 год.)
Место рођењаУпсала,
Држављанство Шведска,
 Немачка
Политичка каријера
Политичка
странка
Савез 90/Зелени

Карл Волмар Јакоб Барон фон Икскил (нем. Jakob von Uexküll; Упсала, Шведска 19. августа 1944) је писац, предавач, филантроп, активиста и бивши политичар. Био је посланик Европског парламента Немачке партије зелених од 1987 до 1989. Године 1980. Икскил је основао Рајт лајвлихуф награду [1]. Рођен је у Шведској, има двојно шведско и немачко држављанство, резидент је Уједињеног Краљевства.

Живот[уреди | уреди извор]

Рођен је Густаву Адолфу Гестеу Барону фон Икскил и Еви Леверенц у Упсали, члановима племићке породице балтичких Немаца која је напустила Естонију након Првог светског рата. Након студија у Шведској и Немачкој, добио је стипендију за Оксфорд, дипломирајући из филозофије, политике и економије.

Његов деда Јакоб фон Икскил је био биолог и пионир биосемиотике. Ожењен је и има троје деце. Живи са породицом у Лондону.

Рајт Лајвлихуд награда[уреди | уреди извор]

Рајт Лајвлихуд награда произашла је из његовог критичног погледа Нобелове награде које је видео као изузетно уску и која је награђивала само грађане по развијеним земљама. Икскил се прво обратио Нобеловој фондацији са предлогом да успостави две нове награде, једну за екологију и једну релевантну за живот сиромашне већине светске популације. Понудио је и финансијски допринос, али је његов предлог одбијен.

По неуспеху је основао Рајт Лајвлихуд награду и дао почетни задужбину продајући своју колекцију поштанских марака за милион $; награде су касније привукле додатна средства од приватних лица, што је омогућило да се донирају годишње награде у вриједности од 150.000 евра. [2] Године 1980. додељене су прве награде у закупљеној сали. [3] Пет година касније уследио је позив да се додељују у згради шведског парламента. Од 2005. године његов нећак Оле вон Икскил је преузео управљање наградом.

Политика[уреди | уреди извор]

Немачка странка зелених га је неколико пута номиновала на изборима за Европски парламент. Као посланик од 1987 до 89, био је члан Одбора за политичка питања и Одбора за науку и технологију. Био је и члан Делегације за односе са Врховним Саветом СССР- а и Балтичке интергрупе.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Indians win 'alternative Nobel'. BBC. 2. 10. 2008. Приступљено 22. 3. 2011. 
  2. ^ Right Livelihood Award Архивирано на сајту Wayback Machine (31. август 2016) History
  3. ^ „ibid.”. Архивирано из оригинала 31. 8. 2016. г. Приступљено 2. 5. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]