Балтички Немци

С Википедије, слободне енциклопедије
Балтички Немци
Deutsch-Balten
Национална застава Балтичких Немаца
Укупна популација
~ 5.000
Региони са значајном популацијом
 Естонијаоко 1.913
 Летонија2.882
Језици
немачки (нисконемачки), руски, естонски, летонски
Религија
већински лутеранизам са римокатоличким и православним мањинама
Сродне етничке групе
Немци

Балтички Немци (нем. Deutsch-Balten) су етничка група Немаца који су се током раног 13. века населили дуж источних обала Балтичког мора, на подручјима данашњих држава Естоније и Летоније. По окончању Другог светског рата већину њих су совјетске власти депортовале са тих подручја, а данас се са овом етничком групом поистовећује свега око 5.000 особа, највише у Естонији и Летонији, те неколико стотина у Немачкој и Канади.

Током 12. и 13. века Балтички Немци су чинили владајућу племићку класу на подручју источног Балтика и углавном су живели у градским центрима. Након Ливонског крсташког рата немачко племство преузело је готово сву политичку и економску власт, а доминирали су и културном и просветном сценом наредних 700 година, све до 1918. године и краја Првог светског рата. У истом периоду немачки је заменио латински језик и постао главни званични језик у политичкој, трговачкој и образовној сфери. Након што су подручја уз источне обале Балтика ушла у састав Руске Империје, Балтички Немци су новој држави заузимали неке од најважнијих политичких и војних функција у Империји.

У укупној популацији подручја на којима су живели, Балтички Немци никада нису чинили више од 10% популације. Према статистичким подацима из 1810. у Русији је живело око 180.000 Балтичких Немаца, од чега је око 46.700 живело на подручју Естоније (5,3% популације). На попису 1897. на подручју Летоније пописан је укупно 120.191 Балтички Немац, или око 6,2% укупне популације.[1][2][3][4]

Балтички Немци се због лингвистичке, културне и историјске сличности понекад погрешно поистовећују са етничким Немцима са подручја Источне Пруске и Литваније.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Baltic states :: Gradual modernization
  2. ^ Rauch, Georg von (јануар 1974). Die Geschichte der baltischen Staaten. стр. 144. ISBN 9780520026001. 
  3. ^ Baltic Germans in Estonia, Estonian Institute www.einst.ee
  4. ^ Latvia – Population

Додатна литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]