Kaftan

Са Википедије, слободне енциклопедије
Kaftan

Kaftan je vrsta duge gornje haljine,[1] bez postave, obično od čoje. Po kaftanu se veže pojas tzv. »кušak«.

To je vrsta odeće srednjoazijskih naroda koja se u prošlosti nosila na području Male Azije, Poljske, Rusije i Mađarske.

Kaftan je i dugi kaput ili ogrtač od grubog sukna, vune ili svile, širokih rukava, bez postave, i dug sve do gležnjeva. Javlja se nekoliko tipova. Najpoznatiji je onaj kojega su nosili osmanski sultani, a u pogledu stroge hijerarhije (rangu pojedinca) razlikovali su se po boji, uzorcima i dugmadi.

Na području zapadne Afrike javlja se senegalski kaftan-sabador kod naroda Wolof, i nešto elegantniji mbubb ili veliki boubou.[2]

Marokanski kaftan je ženska nošnja, uobičajena kod Marokanki. U jugoistočnoj Aziji nalazimo batik kaftan za čiju se izradu preferira svila, i cvjetni i apstraktni dizajn, a danas su uzor za izradu savremenih ženskih kaftana.

Najpoznatiji kaftani bili su oni koje su nosili osmanski sultani, i drugi visoki dostojanstvenici Osmanskog carstva koji su se razlikovali po boji, dekoraciji i dugmadima. Po kaftanu odmah se video društveni status.

Opis[уреди | уреди извор]

Tipični kaftan imao je duge široke rukave i bio je otvoren na prednjem delu, ali se je najčešće mogao trakama (ili vezicama) i zakopčati.

Kaftanima su se takođe zvali i crni mantili koje su nosili Hasidski Jevreji od evropskog srednjeg vika. Kako se širilo Osmansko carstvo tako se širilo nošenje kaftana, pa se nosio i po Poljskoj, Ugarskoj, Rusiji i po čitavom Balkanu.

Kaftan izrađen od crne čoje 1934. godine u Bosiljgradu, bogato ukrašen raznobojnim gajtanima i zlatnom crmom. Deo etnološke zbirke Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ Abdulah Škaljić – Turcizmi u srpskohrvatskom jeziku
  2. ^ „Expanded Profile of the Wolof People”. Архивирано из оригинала 19. 04. 2012. г. Приступљено 07. 01. 2013. 

Vidi još[уреди | уреди извор]