Kulturni centar UMMUS

С Википедије, слободне енциклопедије
Kulturni centar
UMMUS
Sedište: Cara Lazara 3,
Kragujevac  Srbija[1]
Veb prezentacija http://www.kcummus.com/ Архивирано на сајту Wayback Machine (20. јануар 2019)
Kontakt: 069/611-913

Kulturni centar za umetničko i moralno usavršavanje UMMUS je osnovan u Kragujevcu, kao nevladino, neprofitno udruženje građana koja ima za cilj okupljanje umetnika i ljubitelja umetnosti, edukacija dece i omladine, organizovanje aktivnosti na polju muzike, slikarstva, grafičkog dizajna i književnosti, javno zalaganje za afirmaciju kulturno-umetničkih vrednosti i podsticanje duhovno-moralnog razvoja mladih.[2]

Organizacione celine[уреди | уреди извор]

Kroz tri oblasti muzičku, likovnu i književnu umetnost, udruženje organizuje koncerte, kulturno-zabavne događaje, književne večeri, promocije knjiga, izložbe, projekcije filmova, edukativni rad sa mladima i kreativne radionce za decu. Kroz centar je prošlo do sada preko 150 bendova iz Srbije i inostranstva. Održano je na desetine samostalnih i kolektivnih izložbi u saradnji sa preko 60 autora. Ummus je doveo i neke od poznatih ličnosti iz sveta filma, književnosti i muzike. Bili su i glavni organizatori u dovođenju svetski poznatog motivacionog govornika Nik Vujičića u Kragujevac.

Centar se sastoji iz tri dela: koncertnog prostora, kafe-kluba, galerije i prostorije za edukaciju, u kojoj se nalazi škola crtanja, pevanja i gitare. Uz to, redovno se organizuju koncerti muzičkih grupa iz Srbije i inostranstva.[3][4]

Osnivači[уреди | уреди извор]

Osnivači su Danijel Armuš i David Armuš, dva brata blizanca, koji se smtaraju jednim od najvećih aktivista u kulturi u gradu Kragujevcu, Šumadiji, a i Srbiji. Bave se i muzikom. Osnivači su i jednog od prvih gospel sastava u Srbiji Happy day. Sviraju i u porodičnom sint/pop bendu sa svojom sestrom Magdalenom pod imenim Armuši (po prezimenu), a takođe i sarađuju sa raznim drugim muzičarima širom Srbije, te su među osnivačima i prvog kragujevačkog tribjut benda The Doors, koji se naziva The Doors Riders. Po profesiji su muzičari i organizatori u oblasti kulture. Pored ovoga, veliki su aktivisti u humanitarnom radu.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „UMMUS na novoj lokaciji”. Ritam Grada. Архивирано из оригинала 26. 11. 2016. г. Приступљено 05. 01. 2019. 
  2. ^ „Kulturni centar UMMUS”. Evensi. Архивирано из оригинала 05. 01. 2019. г. Приступљено 05. 01. 2019. 
  3. ^ „Kulturni centar UMMUS (Umetničko i moralno usavršavnje)”. Noć muzeja. Архивирано из оригинала 26. 11. 2020. г. Приступљено 05. 01. 2019. 
  4. ^ „Umetnici, evo vam šanse”. Kragujevačke novine. Приступљено 05. 01. 2019. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]