Пређи на садржај

Ljubav i mržnja

С Википедије, слободне енциклопедије

Ljubav i mržnja
DVD omot
FormatTelenovela
TvoracSlobodan Šuljagić
RežijaVladimir Andrić
Jug Radivojević
Milorad Milinković
Slobodan Šuljagić
ScenarioVida Crnčević Basara
Baskjera Pjerin (Petar Jakonić)
UlogeAndrijana Videnović
Branko Đurić
Katarina Radivojević
Nebojša Ljubišić
Milica Zarić
Ivan Bosiljčić
Ivana Popović
Kompozitor(i)Kornelije Kovač
Država poreklaSrbija
Jezik(ci)srpski
Broj sezona1
Broj epizoda100
Produkcija
Izvršni producent(i)Željko Mitrović
Slobodan Šuljagić
Producent(i)Maja Popović
Montažer(i)Mirka Petrović
Aref Zaabi
LokacijaBeograd
KameraNenad Serafijanović
Dužina trajanja30 minuta
Emitovanje
Premijerno naRTV Pink
Format slike4:3
Premijerno prikazivanjeRTV Pink
Prvo prikazivanje1. oktobar 2007. — 19. jun 2008.
Statuszavršeno

Ljubav i mržnja je srpska telenovela snimana od 2007. do 2008. godine u produkciji RTV Pink. Emitovana je u udarno vreme (20 sati), nakon Nacionalnog dnevnika. Režiju su vodili Jug Radivojević i Vladimir Aleksić. Scenario su pisali Vida Crnčević Basara i Petar Jakonić, koji je za ovu priliku koristio pseudonim „Basquiera Pierrin”. Ova telenovela je rađena po ideji Slobodana Šuljagića. Naručio je scenario za porodičnu sagu kod Vide Crnčević Basara. Okosnica je trebalo da bude „čovek u godinama, tajkun, sa mnogo mlađom ženom”.[1] Naslovnu pesmu „Ljubav i mržnja” je pevao hrvatski pevač Dado Topić. Glavne uloge su tumačili Branko Đurić, Andrijana Videnović, Nebojša Ljubišić, Katarina Radivojević, Ivan Bosiljčić, Milica Zarić i Ivana Popović.

Ljubav i mržnja je pobrala nekoliko dobrih ocena sa strane televizijskih kritičara. Tako je, na primer, Branislava Džunov za list Politika napisala: „Izvesno, posle dve–tri sedmice prikazivanja, može se sa sigurnošću tvrditi da Ljubav i mržnja može imati zavidnu TV budućnost... rejtinzi iz protekle sedmice pokazuju da je Ljubav i mržnja (omnibus verzija u nedelju) pronašla svoju publiku...”.[2]

Radnja[уреди | уреди извор]

UPOZORENjE:Slede detalji zapleta ili kompletan opis serije!

Serija prati zgode i nezgode bogate beogradske porodice Lazarević. Niko nije preboleo smrt majke, koja je bila stub porodice. Bogdanova nova supruga Kaća je moralno nepodobna. Temperamentna je i često stvara probleme unutar porodice. Takođe krije tajne iz prošlosti, koje je proganjaju. U biti je nesigurna ličnost i stidi se svojih seljačkih korena. Bogdanov sin Bojan je ženskaroš i ima aferu sa svojom maćehom Kaćom. To mu stvara niz neprilika, jer joj je obećao da će se razvesti od supruge i osnovati nov život sa njom. Međutim, Bojan ima niz ljubavnih veza. Njegova žena Ljubica je plemenita i odana osoba. Uspešna poslovna žena. Bojanov brat Miloš je novinar, nezadovoljan je, jer je zapravo želeo da bude pisac. Zbog toga često posegne za alkoholom. Njegova supruga Ivana očajnički želi da zatrudni, ali joj to ne uspeva. Njen otac Dušan je bivši narkoman i pravi joj dodatne probleme. Novinarka Zdenka je Miloševa koleginica iz lista Jutarnja zvezda, kojoj je porodica Lazarević omiljena tema. Bojanova i Miloševa sestra Olja je najmlađi član porodice i ona najviše pati zbog majčine smrti. Olja neočekivano zatrudni, otac deteta je njen profesor Vojin sa fakulteta. Nije sigurna šta da učini.

Zanimljivosti o seriji[уреди | уреди извор]

  • Nepoznati pseudonim Baskjera Pjerin (Basquiera Pierrin) je mnogima bio sumnjiv. Kada je otkriveno da se iza njega „krije” Petar Jakonić su krenule glasine. Poznati filmski i televizijski radnik, montažer, scenarista, reditelj je na tu temu za TV Reviju rekao sledeće: „Baskjera Pjerin je ime i prezime moga dede po majci. Kada sam krenuo sa serijom Ljubav i mržnja svi su u pseudonimu prepoznavali moje skrivanje od nečega što je u ovoj sredini omraženo, a zove se sapunska televizijska serija. Podsetio sam ih da sam kao Baskjera Pjerin pisao i dokumentarnu seriju Zabranjeni bez zabrane i dokumentarne filmove o Kosovu Zašto sam ostao, te seriju Nikad izvini”.[3]
  • Andrijana Videnović i Branko Đurić su glumili muža i ženu u ovoj telenoveli. U stvarnom životu su takođe bili supružnici, ali su se još tokom snimanja serije razveli.
  • Serija se pored Srbije emitovala i u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. U maju 2011. godine serija se ponovo reprizirala u Srbiji.

Uloge[уреди | уреди извор]

Glumac Uloga
Branko Đurić Bogdan Lazarević
Andrijana Videnović Kadivka Lazarević
Nebojša Ljubišić Miloš Lazarević
Katarina Radivojević Ivana Lazarević
Ivan Bosiljčić Bojan Lazarević
Milica Zarić Ljubica Lazarević
Ivana Popović Olja Lazarević
Marijana Mićić Sestra Slavica
Mladen Nelević Aleksa Jokić
Sonja Knežević Ruža
Boris Komnenić Dušan
Maja Noveljić Romčević Zdenka Berc
Daniel Sič Luka
Bojana Tušup Tamara
Slobodan Stefanović Doktor Goran
Zlata Numanagić Olga
Milan Kalinić Vlada Zlatić
Slobodan Tešić Dobrivoje
Valentina Čerškov Vesna
Ivan Zekić Danilo
Zlata Petković Natalija
Katarina Žutić Vera
Tamara Krcunović Irena
Đorđe Marković Kosta
Boris Pingović Vojin
Jelica Sretenović Smiljka
Aleksandar Alač Stanko
Mile Stanković Miroljub
Monika Romić Violeta
Marina Vodeničar Iva
Savo Radović Janković

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Ilustrovana Politika 22.09.2007
  2. ^ Politika, TV barometar 12.10.2007
  3. ^ "Politikin" dodatak "TV Revija", 27.06.2008

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]