Пређи на садржај

Ljubomir Stankić

С Википедије, слободне енциклопедије
Ljubomir Stankić
Književni rad
Najvažnija dela
Gledaj kako rastem

Ljubomir Stankić (Srnice Donje, Gradačac, BiH, 12. avgust 1960) diplomirani je specijalista korektivne gimnastike, autor knjige je i autor akreditovanog programa Korak[1], vežbe za prevenciju i korekciju telesnih defor-miteta”(ove godine je pod rednim brojem 214, Zdravstveno vaspitanje), individualnog programa preventivnih i korektivnih vežbi, kampova korektivne gimnastike, jedinstvene izložbe fotografija telesnih deformiteta, prvog Kluba korektivne gimnastike, obrazovnih filmova.

Biografija[уреди | уреди извор]

Ljubomir Stankić je rođen 12. avgust 1960 u D. Srinicama. Osnovnu školu, „Ivan Goran Kovačić“ je završio u Gradačcu gde je pohađao i prva tri razreda u gimnaziji „Hasan Kikić“. Završnu gimnazijsku godinu je proveo u Brčkom gde je maturirao u gimnaziji „Vaso Pelagić“ 1978/79. Ovaj prelazak iz Gradačca u Brčko je u vezi sa nastavkom odbojkaške karijere.

U Tuzli završava Pedagošku akademiju, smer fizičko vaspitanje. Slede godine (vođene izborom odbojkaških klubova) življenja u Bijeljini, Zvorniku, služenje vojnog roka u Sarajevu i dolazak u Suboticu (opet zbog odbojke) gde i danas živi i radi.

Nakon odbojkaške igračke i trenerske sportske karijere,(MOK”Spartak”) marta 1999. osniva prvi Klub korektivne gimnastike Korak[1] u Srbija. Osmišlja Individualni program vežbi, Lični karton, logo i naziv Kluba i sve to zaštićuje u Saveznom zavodu za intelektualnu svojinu. Organizuje seminare, kampove, izložbe, razne manifestacije kojima promoviše zdrav način života i važnost pravilnog usmeravanja rasta i razvoja dece i omladine. Svojim radom deluje na svest svih onih koji se bave decom, a u Klubu Korak razvija individualni program sa preko 2600 vežbi preventivnog i korektivnog karaktera. Autor je programa OSEBI[2] , namenjenog očuvanju i razvoju psihomotoričkih osobina odraslih. Od 2008. u okviru ZUOV-a ima akreditovan seminar za stručno usavršavanje nastavnika i profesora fizičkog vaspitanja. Seminar pod nazivom; Korak, vežbe za prevenciju i korekciju telesnih deformiteta, dobija, godinama unazad, najbolje ocene od kolega. Svake godine organizuje jedinstvene zimske i letnje kampove korektivne gimnastike. Od 2010. u oktobru mesecu organizuje Dan kičmenog stuba, koji se u svetu obeležava u okviru SZO. Raznim dopadljivim, prijemčljivim akcijama približava ovu važnu oblast velikom broju sugrađana u Subotici, ali i u drugim gradovima u Srbiji i van. Autor jedinstvene izložbe fotografija telesnih deformiteta, opet sa obrazovnim ciljem, kako bi prevencija telesnih poremećaja kod dece i omladine dobila na kvalitetu. Sa istim ciljem, obrazovnim, napravljeni su i kratki filmovi, gde je prikazan praktičan način prepoznavanja odstupanja od pravilnog držanja tela, dijagnostika i vežbe koje se upražnjavaju za prevenciju i korekciju određenih telesnih poremećaja. Kao rezultat desetogodišnjeg rada u Klubu “Korak”, izdaje prvu knjiga “Gledaj kako rastem”[3]. Promocija knjiga je upriličena 13.11.2009. u Trofejnoj sali SD”Spartak” uz prisustvo mnogobrojnih prijatelja, trenera i sportskih stručnjaka. Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu 26. mart 2010 stiče diplomu, Diplomirani specijalista korektivne gimnastike. Ocenom deset (10) uspešno brani rad pod naslovom, Osnivanje i razvoj Kluba korektivne gimnastike “Korak” kod mentorke doc.dr Branke Protić-Gave. Dobitnik je Svetosavske povelje 2007. koju je dodelio subotički nedeljnik Dani. Oženjen, otac dve ćerke.

Odbojka[уреди | уреди извор]

Prelazak iz Gradačca i matičnog Kluba OK”Gradačac” u, jedan od najvećih odbojkaških centara u SFRJ, u Brčko 1978. god. označio je početak ozbiljnog bavljenja odbojkom. Novi Klub, OK“Interplet“, tada je bio član II Savezne lige. Brigu o nama, mladim igračima, srednjoš-kolcima i studentima vodio je sjajan čovek, čika Maglov Mladen. Treneri su bili; iskusni, bivši reprezentativac Jugoslavije, Mehmedalija Žilić i Muharem Skelić, izvanredan pedagog. Ekipu je činilo par starijih igrača: uz trenera-igrača Žilu, tu su bili Ziri, Nage, Zoka, braća Tomić, Milan i mlađi Pero, a od mlađih, Trobradović, Bajraktarević, Kisić… Stankić. Već sledeće godine Klub se fuzionisao sa starijjim gradskim klubom OK“Jedinstvom“ te je napravljen stabilan prvoligaški klub „Jedinstvo-Interplet“. Kombinacija iskustva i mladosti, iskustva koje su činili vrsni ljudi i majstori odbojke: Elezović, Kisić, Husrefović, Tomić M. i Tomić P, Dervišević pa plejada perspektivnih juniora. Juniorska ekipa je bila apsolutni pobednik čuvenog Majskog turnira u Beogradu 1980, bez izgubljenog seta. Ekipu je činilo nekoliko reprezentativaca BiH i SFRJ. Velike karijere iz te juniorske ekipe su postigli Čulić. Glinac, Klašnjić, Salihović, Trobradović, Rejzović, Bajraktarević, Ristić. Lejlić... i Stankić kao kapiten ekipe, igrajući po raznim selekcijama i klubovima u zemlji, a posle i van. Te, 1980. na kampu odbojkaške reprezentacije BiH u Zaostrogu, radili smo na otvorenim terenima sa vrhunskim stručnjacima koje je predvodio prof. Viktor Krevsel, trener muške odbojkaške reprezentacije Jugoslavije. Ekipa reprezentacije BiH je 1980. pobedila na Fočanskoj olimpijadi, a ekipu su, uglavnom, čini-li igrači iz „Jedinstvo-Interpleta“ (Trobradović, Čulić, Stankić) i sarajevske „Bosne“ (Imširović, Rodić, Dedović) uz pojačanje iz OK“Modriča“ (Marić) , a na klupi je bio trener Jekić. Sledećih nekoliko godina su usledile migracije, od Tuzle u periodu 1981-82 (OK“Jedinstvo“), Bijeljine 1982-83 (OK“Radnik“), Zvornika 1983-85 (OK“Drina“), pa sve do dolaska u Suboticu u avgustu 1985. i nastavka karijere u OK“Spartak“, prvo kao igrač do 1991, a potom i kao trener. U tandemu sa Hauer Zdenekom (iz Žilina, Slovačka), a zatim i Darkom Kalajdžićem, profe-sorom Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja iz Novog Sada, radi sa seniorima MOK “Spartak“, članom I Savezne odbojkaške lige. U isto vreme radi i kao nastavnik fizičkog vaspitanja u OŠ “Matija Gubec“ iz Tavankuta. Sledi nekoliko godina bez odbojke i škole (1993-97.), a od 1997. se vraća u školu (OŠ“Sonja Marinković“) i rad u OK“Sever“. Tu stvara jednu novu generaciju igrača koja će godinama činiti osnovu u MOK“Spartak“. Perjanice te mlade ekipe su bili: Ostojić, Vujić... . Posle priprema održanih na Letenci, januara 2000. napušta odbojku i u potpunosti se posvećuje radu u svom Klubu korektivne gimnastike „Korak”.

Gledaj kako rastem[уреди | уреди извор]

Gledaj kako rastem[4], knjiga se bavi problemima telesnog odrastanja školske dece i omladine u Klubu korektivne gimnastike „Korak” i nastala je kao proizvod desetogodišnjeg rada Kluba. Na vrlo praktičan i prihvatljiv način sa preko 950 fotografija iz prakse Kluba, knjiga pokušava da približi sveprisutnu problematiku deformiteta kičmenog stuba, grudnog koša i nogu, pre svega roditeljima a zatim profesorima fizičkog vasp., trenerima i svima onima koji se bave decom i njihovim dobrom. Date su osnove anatomije čovečijeg tela, pravilnog držanja tela kao i metodika provere posture. Obrađeni su deformiteti kičmenog stuba, grudnog koša i nogu te date i korektivne vežbe za iste. Dat je i kompletan program vežbi istezanja.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Korak
  2. ^ OSEBI
  3. ^ “Gledaj kako rastem”, artikal o promociji knjige
  4. ^ Ljubomir Stankić, Gledaj kako rastem