Mačkov povratak

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Mačkov povratak ( Japanski: 猫の恩返し Hepburn: Neko no Ongaeshi, lit. The Cat's Repayment) je Japanski animirani film iz 2002. godine koji je režirao Hirozuki Morita od Studio Giblija, producirali su ga Toshio Suzuki i Nozumo Takahashi, napisao je Reiko Yoshida, zasnovan je na knjizi Aoi Hiiragi The cat returns sa muzikom od strane Yuji Nomi i zvezda Chizuru Ikewaki, Yoshihiko Hakamada, Tetsu Watanabe, Yosuke Saito, Aki Maeda and Tetsurō Tamba. Spin off od Šapat srca, je teatralno objavljen u Japanu 20. Jula 2002. godine od strane Toho kompanije u 2005. godini u Sjedinjenim Američkim Državama od strane Buena Vista Home Video[1] . Dobio je nagradu za odličnost na Japanskom Media Arts festivalu 2002. godine.

Mačkov Povratak
Neko no ongaeshi logo.jpg
Mačkov Povratak
Жанрfantastika, avantura
ТворацReiko Jošida
РежијаHirojuki Morita
ПродуцентTošio Suzuki
Nozomu Takahaši
Главне улогеČizuru Ikevaki
Jošihiko Hakamada
Tetsu Vatanabe
Josuke Saito
Aki Maeda
Tetsurō Tamba
МузикаJudji Nomi
СтудиоGibli
Година2002.
Трајање75 minuta
ЗемљаJapan
Језикjapanski
Буџет20 milliona
Зарада54 milliona[2][3]
Веб-сајтmovies.disney.com/the-cat-returns
IMDb веза

Radnja[уреди]

Priča je o devojci po imenu Haru, ona je tiha i stidljiva srednjoškolka koja ima potisnutu sposobnost da razgovara sa mačkama. Jednog dana ona spase tamno plavu mačku od udara kamiona na prometnoj ulici. Ispostavlja se da je mačka Lune, Princ od Mačijeg Kraljevstva. Kao zahvalnicu, mačke daju Haru poklone u obliku mačije hrane, mačije trave i ponudu braka sa princom. Njen zbunjujući odgovor shvaćen je kao da.

Neželeći ništa od ovoga, Haru čuje nežan, ženski glas, koji joj kaže da potraži Mačiju Poslovnicu. Haru upoznaje Mutu, veliku, belu mačku koju joj je glas rekao da potraži za pravac u kom treba da ode, koji je vodi do Barona (Isti Baron iz Whisper of the Heart), koji je statua mačke kojoj je svoj stvaralac podario život, i Toto-a, kamenu gavrana koji isto dolazi u život kao i Baron. Ubrzo nakon toga, Haru i Mutu su na silu odveli u Kraljevstvo Mačaka, ostavivši Toto-a i Barona u svetu ljudi da ih prate puten vazduha. Baron i njegov prijatelj gavran, prateći ih nadju ulaz u Kraljevstvo Mačaka na Zemlji: Pet jezera koja formiraju mačiju šapu.

Haru je počašćena gozbom u dvorcu Mačijeg Kraljevstva i zbog hrane počinje polako da se pretvara u mačku sa preplanulim šapama, ušima i brkovima, mada idalje ostaje većinom čovek, tako da će biti prikladna mlada za princa. Na gozbi Baron (koji je prerušen) pleše sa Haru kao deo zabave i otkriva joj da što više sebe izgubi u kraljevstvu, to će više postati mačka, još dodaje da mora da otkrije pravu sebe. Uskoro kralj otkriva ko je zaista Baron i primora ga da se bori sa svojim stražarima. U begstvu im pomaze Juki (engl: Yuki), bela mačka koja radi kao sluškinja u palati, i ona je ta koja je pokušala da upozori Haru da ode iz kraljevstva mačaka pre nego što je odvedu u palatu. Pošto im Juki pokaže tunel kroz koji mogu da pobegnu Haru, Baron i Muta prolaze kroz lavirint da bi stigli do kule koja sadži portal do Haru-inog sveta. Kralj prolazi kroz veliku muku da bi ih zadržao u Kraljevstvu Mačaka dovoljno dugo da bi Haru ostala u svom mačijem obliku i da bi mu postala snajka.

Lune i njegovi čuvari vraćaju se u Kraljevstvo Mačaka i otkrivaju da se kralj nije ponašao u njegovo ime, da on nema nikakvu želju da se venča sa Haru, nego da je on ustvari hteo da zaprosi Juki. Otkriva se da je Muta zloglasni kriminalac u kraljevstvu (zato što je u roku od jednog obroka pojeo celo jezero riba), i da je Juki glas koji je savetovao Haru da potraži mačiju upravu. U svom detinjstvu, Haru je spasla Juki od gladovanja tako što joj je davala krekere u obliku riba koje je ona jela, tako da joj se Juki sada odužila za njenu dobrotu. Muta, ili kako je zanan u kraljevstvu kao zloglasni kriminalac Renaldo Mun (engl. Renaldo Moon) kaže Haru „Oduvek sam se divio odlučnim ženama“ pošto ona odbije kraljevu prosidbu i nastavlja da joj pomogne u begstvu od kraljevih stražara.


Na kraju Baron, Haru i Muta uspeju da pobegnu iz Mačijeg sveta uz pomoć princa Lune i Toto-a. Haru otkriva sebe i kaže Baronu kako ga je zavolela. On njoj kaže, „Da napomenem, divim se mladoj ženi koja govori iz srca“ i ako joj budu trebali da su joj vrata mačijeg biro-a uvek otvorena. Haru se vraća u ljudski svet sa više samopouzdanja; posle saznanja da je dečko koji joj se svidjao raskinuo sa devojkom ona je jednostavno rekla „vise nije bitno.“

Uloge[уреди]

Likovi Japanski glumci Engleski glumci
Haru Jošioka Čizuru Ikevaki En Hatavej
Baron Humbert von Gikkingen Jošihiko Hakamada Cary Elwes
Muta/Renaldo Mun Tetsu Watanabe Peter Boyle
Toto Josuke Saito Elliott Gould
Kralj Mačaka Tetsuro Tanba Tim Curry
Princ Lune Takajuki Jamada Andrew Bevis
Juki Aki Maeda Judy Greer
Natori Kenta Satoi Rene Auberjonois
Natoru Mari Hamada Andy Richter
Naoko Joshioka Kumiko Okae Kristine Sutherland
Hiromi Hitomi Sato Kristen Bel

Poreklo[уреди]

1995, Studi Gibli je izbacio film pod nazivom „Whisper of the Heart“, zasnovana na mangi Aoi Hiiragi, koji je o devojci koja pise fantastični roman. Iako devojkin život nije imao nikakavih magičnih elemenata, u filmu se javljaju kratki magični momenti koji prikazuju šta devojka piše o Baronu, liku iz njenog romana, koji su bili toliko popularni da je napravljen drugi deo koji prikazuje Barona i još jednu srednjoškolku po imenu Haru. Muta se vratio takodje. Mačkov povratak je početak „Mačijeg Projekta“ 1999. godine. Studi Gibli je dobio molbu od Japanskog zabavnog parka da napravi dvadesetominutni kratki film o mačkama. Hajao Mijazaki (Japanski: Hayao Miyazaki) je hteo tri ključna elementa u tom kratkom filmu – Barona, Mutu (Mun = Moon) i misterioznu radnju antikviteta. Hiiragi je pozvana da napravi mangu ekvivalentnu filmu koji se zove Baron : Mačkov povratak (Jap. バロン 猫の男爵 Baron: Neko no Danshaku?, lit. Baron: The Cat Baron) i engleska verzija je objavlje od strane Viz Media. Zabavni park je kasnije otkazao projekat. Mijazaki je onda preuzeo postojeći rad koji je urajden od strane „Projekta Mačaka“ i iskoristio ga za testiranje budućih Giblijevih direktora – kratki film sada je imao trajnost od 45 minuta. Odgovornost data je Hirojuki Moriti (Jap. Hiroyuki Morita), koji je počeo kao animator 1999. godine za film My Neighbours the Yamadas. U roku od devet meseci on je preveo Hiraginog Barona u 525 strana storiborda za ono što je trebalo da bude Mačkov Povratak. Mijazaki i Tošio Suzuki (Jap. Toshio Suzuki) su odlučili da produciraju dugometražni film u potpunosti zasnovan na Moritinom storibordu; to je bilo zato što je Haru, glavni lik, imala „uverljiv osećaj o njoj“.

Manga[уреди]

Baron: Mačkov povratak je Japanska avanturističko fantastična manga koju je napisala Aoi Hiiragi, a koju su izdali Tokuma Shoten and Viz Medija.

Kritike[уреди]

Film je imao najveću zaradu na Japanskim blagajnama u 2002. godini[4] i bio je 7. po redu film sa najvećom zaradom te godine.[5] Od 5. Januara 2015. on je 86. film po zaradi u Japanu sa zaradjenih 6.46 biliona jena.[6] Prema Rotten Tomatoes, film drzi rejting od 89% „sveže“ među svim kritičarima, zasnovano na 19 komentara. Majkl But od Denverovog Post-a kaže „(Direktor) Morita ima malo siroviji, realniji pogled na svet i na njegovu samoću u odnosu na Mijazakija, i to može da se vidi u Mačkovom Povratku, on se kreće na drugačijoj liniji, čak i odaje počast Japanskim aktualnim animatorimskim majstorima."[7]"

Reference[уреди]

  1. ^ "Neko No Ongaeshi". www.bcdb.com, May 13, 2012
  2. ^ Neko no ongaeshi (The Cat Returns) (2002)
  3. ^ Neko no ongaeshi (The Cat Returns)
  4. ^ 2002年(平成14年)興収10億円以上番組 (PDF). www.eiren.org (на језику: Japanese). Motion Picture Producers Association of Japan, Inc. Приступљено 9. 1. 2015. 
  5. ^ 2002 Japan Yearly Box Office Results
  6. ^ 歴代興収ベスト100. www.kogyotsushin.com (на језику: Japanese). Kogyo Tsushinsha. 5. 1. 2015. Приступљено 9. 1. 2015. 
  7. ^ Booth, Michael (19. 6. 2007). „"Cat Returns" is gentle anime”. The Denver Post. 

Dodatna literatura[уреди]

Anime

Manga

Spoljašnje veze[уреди]