Manuka med

Из Википедије, слободне енциклопедије

Mānuka med je monofloralni med koji se proizvodi na teritoriji Novog Zelanda i u Australiji iz nektara Leptospermum scoparium, odnosno mānuka drveta. Pokazao je antibakterijska svojstva. Koristi se u terapeutske svrhe. Metilglioksal je aktivna komponenta manuka meda. Međutim nakon što se neutralizuje ova komponenta manuka med zadrži svoju aktivnost iz nepoznatih razloga. Metilglioksal se ne može direktno povezati niti tvrditi da je glavna komponenta zaslužna za antibakterijsko i antimikrobno dejstvo.

Istorijat[уреди]

Lekovita svojsta meda poznata su hiljadama godina. Koristili su ga stari Grci kao i mnogi drugi narodi tokom proteklih vekova. Čak i do Drugog svetskog rata med se koristio zbog svog antibakterijskog dejstva u lečenju rana. Međutim, pronalaskom penicilina i drugih antibiotika u 20. veku, medicinska svojsta meda su ostala po strani. Poznato je da su neke vrste meda koje su napravljene od specifičnih biljaka efikasnije od drugih, tako je med koji potiče od određene vrste manuka drveta (na Novom Zelandu) jedan od njih. Profesor Peter Molan, predavač na Odeljenju za biohemiju Univerziteta Vajkato na Severnom ostrvu Novog Zelanda, 1981. godine je identifikovao jedan poseban tip meda koji ima neverovatna lekovita svojstva. Profesor Molan je otkrio da neke vrste manuka meda imaju prirodno prisutnu veoma stabilnu i snažnu antibakterijsku aktivnost koja se ne nalazi u drugim vrstama meda.

Profesor Molan kaže da u svim vrstama meda postoji, u različitim nivoima, vodonik-peroksid koji se proizvodi od jednog enzima koji pčele dodaju nektaru. U manuka medu postoji neperoksidna aktivnost koja potiče iz nektara cvetova manuka drveta – ona je potpuno drugačija od aktivnosti vodonik peroksida koji se, u različitim nivoima, nalazi u većini vrsta meda.

Informacije[уреди]

Mānuka proizvode pčele Apis mellifera koje se hrane da manuka drvećem (Leptospermum scoparium i/ili Leptospermum polygalifolium), koje raste u Novom Zelandu i u jugoistočnom delu Australije.

Spoljašnje veze[уреди]