Morića han

С Википедије, слободне енциклопедије
Morica Han.jpg

Morića han je han sagrađen 1551. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Jedan je od objekata izgrađenih sredstvima Gazi Husrev-begovog vakufa (zadužbine).[1] Nalazi se u ulici Sarači.

Naziv hana[уреди | уреди извор]

Hanovi su svojevremeno bili nazivani po handžijama odnosno zakupcima hanova. Evlija Čelebija je zapisao da je 1659. godine ovaj han bio poznat kao Hadži Beširov han. Ime pod kojim je danas poznat han je dobio u prvoj polovini 19. veka po prvim zakupcima hana; Mustafa-agi Moriću i njegovom sinu Ibrahim-agi. [2]

Funkcionisanje hana[уреди | уреди извор]

Morića han

Trgovci i putnici su osim prenoćišta u ovakvim hanovima mogli naći kupce i prodati svoju robu bez direktnog izlaska na pijacu. Morića han je više puta izgoreo u požarima i obnavljan. U njemu je 1878. godine formirana Narodna vlada Bosne i Hercegovine kada su okupljeni građani Sarajeva uputil protest protiv Austrougarske okupacija Bosne i Hercegovine. Han je rekonstruisan u periodu 1971—1974. godine. i predat na korišćenje ugostiteljskom društvenom preduzeću „Balkan“. Prilikom rekonstrukcije su na zidovima hana kaligrafskim pismom ispisani stihovi Omara Hajama, najvećeg pesnika persijske lirike. Odlukom sarajevske opštine Stari Grad je 1998. godine han vraćen u vlasništvo „Gazi Husrev-begovog vakufa“ (zadužbine). Uprava zadužbine je iznajmila prostor hana za obavljanje delatnosti koje se uklapaju u istorijski ambijent hana. Zbog toga su u okviru hana u prizemlju smešteni prodavnica persijskih ćilima, nacionalni restoran, kafana i turistička agencija. Na spratu su prostorije izdate raznim udruženjima građana kao što su Mladi muslimani, Ilmije, Ljubitelji arapskog jezika, Savez logoraša i humanitarna organizacija.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Tekst o Morića hanu na internet sajtu Gazi Husrev-begovog vakufa”. Архивирано из оригинала на датум 04. мај 2010. Приступљено 16. jul 2010. »Morića han je objekat Gazi Husrev-begovog vakufa«  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |archive-date= (помоћ)
  2. ^ „Tekst o Morića hanu na internet sajtu Gazi Husrev-begovog vakufa”. Архивирано из оригинала на датум 04. мај 2010. Приступљено 16. jul 2010.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |archive-date= (помоћ)