Омар Хајам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Омар Хајам
Omar Khayyam Profile.jpg
Биста Омара Хајама у Нишапуру, Иран
Пуно име Умар ибн Ибрахим ал-Хајам Нишапури
Датум рођења (1048-05-18)18. мај 1048.
Место рођења Нишапур
Персија
Датум смрти 4. децембар 1131.(1131-12-04) (83 год.)
Место смрти Хорасан
Персија
Поље математика, поезија, филозофија, астрономија

Омар Хајам (Персијски: غیاث ‌الدین ابوالفتح عمر ابراهیم خیام نیشابورﻯ‎, Гијат ад-Дин Абу'л ал-Фатх Умар ибн Ибрахим ал-Хајам Нишапури, 18. мај 1048 – 4. децембар 1131) био је персијски полимат, филозоф, математичар, астроном, астролог и песник. Он је такође писао трактате о механици, географији, минерологији, музици и Исламској теологији.

Рођен у Нишапуру, као млад се преселио у Самарканд и тамо стекао образовање. Потом се преселио у Бухару и установио се као један од најбољих математичара и астронома у средњовековном периоду. Он је аутор једног од најбитнијих трактата на тему алгебре написаног пре модерног доба, Трактат о демонстрацији проблема алгебре, који укључује геометријске методе решавања кубних једначина пресецајућом хиперболом са кругом. Допринео је и реформи календара.

Његов значај као филозофа и учитеља и његових неколико преосталих филозофских радова још нису добили једнаку пажњу као његови научни и поезијски списи. Ал-Замакшари га је називао „филозофом света“. Многи извори сведоче да је деценијама предавао филозофију Ибн Сине (Авицене) у Нишапуру где је Хајам рођен и сахрањен и где његов маузолеј данас стоји као ремек-дело иранске архитектуре посећен од многих сваке године.


Изван Ирана и персијског говорног подручја Хајам је извршио утицај на литературу и друштвo путем превођења његових радова и популаризацијом преко других учењака. Највећи такав утицај је извршен у земљама енглеског говорног подручја, а енглески учењак Томас Хајд (1636—1703) био је први Европљанин који га је проучавао. Најутицајнији од свих био је Едвард Фицџералд (1809-83), који је учинио да Хајам постане најпознатији песник Истока на Западу кроз његов превод и адаптацију Хајамових, не тако бројних, катрена (Персијски: رباعیات‎ рубаије) у Рубаијама Омара Хајама.

Омар Хајам је умро 1131. и сахрањен је у Хајамовом Врту код маузолеја Имзаде Махрука у Нишапуру. Године 1963. Маузолеј Омара Хајама саграђен је на том месту.

По Хајаму су назив добили астероид 3095 Omarkhayyam, као и један лунарни кратер 1970. године.

Код гробнице Омара Хајама, Џеј Хамбиџ

Име[уреди]

  • غیاث ‌الدین Гијат ад-Дин; Раме вере - индикација на његово познавање Курана.
  • ابوالفتح عمر بن ابراهیم Абу ал-Фатх Умар ибн Ибрахим; Абу-отац, Фатх-освајач, Умар-живот, Ибрахим-име оца
  • خیام Хајам; значи "справљач шатора" и изведеница је имена његовог оца
  • نیشابورﻯ Нишапури; означава град из којег је.

Прве године[уреди]

Омар Најам

Омар Хајам родио се у Нишапуру, данашњем Ирану, тада селџучком главном граду у ширем Хорасану, који је био ривал Каиру и Багдаду у утицају на културу те ере. Мисли се да је рођен у породици справљача шатора (хајјами) што је користио да се игра с речима касније у животу:

Хајам, што шио је шаторе науке,
Пао је у жалост пећи и беше гадно опечен,
Маказе Судбе пресекоше му конопце живота,
И трговац Наде га прода за ништа!

— Омар Хајам[1]

Провео је део свог детињства у граду Балкх (у данашњем северном Авганистану), студирајући код познатог учењака Шеик Мујамед Мансурија. Касније је учио код имама Мовафак Нишапурија, који је био сматран једним од најбољих предавача Хорасана и околине. Кроз живот Омар Хајам био је неуморан у својим напорима, дању би предавао алгебру и геометрију, увече би присуствовао селџучком двору као саветник Малик Шаха, а ноћу би учио астрономију и све битне аспекте Џалали календара.

Хајамове године у Исфаџану биле су веома продуктивне, али после смрти селџучког султана Малик Шаха (највероватније убијен од стране секте Асасина), султанова удовица окренула се против њега као саветника и ускоро је послат на хаџилук у Меку и Медину. Потом је добио дозволу да ради као дворски астролог и био му је дозвољен повратак у Нишапур, где је био познат по својим радовима и наставио са предавањем математике, астрологије, чак и медицине.

Математика[уреди]

Хајам је био познат као математичар. Написао је утицајан Трактат о демонстрацији проблема алгебре (1070), који је поставио принципе алгебре, дела персијске математике која је временом дошла у Европу. Он је извео генералне методе за решавање кубних једначина и чак неке више радње.

У Трактату је писао о троугаоном поретку биномних коефицијената познатих као Паскалов троугао. Године 1077, Хајам је написао Објашњења тешкоћа Еуклидових дефиниција. Битан део књиге бави се славним Еуклидовим петим постулатом, који је привукао пажњу Табита ибн Куре. Ал-Хајтам је претходно покушао демонстрацију постулата; Хајамов покушај био је далеко напреднији и његове критике су пронашле свој пут до Европе, могуће доприносећи евентуалном развоју не-Еуклидовске геометрије.

Омар Хајам створио је битне радове на тему геометрије, посебно у теорији пропорција. Његови славни математичари савременици су Ал-Хазини и Абу Хатим.

Поезија[уреди]

Целокупни песнички опус Омара Хајама су рубаије – лирске песме у четири полустиха, тј. два стиха која се римују по систему: а а б а. Ова песничка форма потиче из арапске књижевности. Омар Хајам је обогатио рубаије ширином идеја, смелошћу размишљања и критичким ставом према свету. Честа тематика његових песама је похвала вину, али у мистичком стилу. Превођен је на многе језике, па и српски:

Кажу: биће раја, биће рајских сека,
биће тамо вина, биће меда, млека...
Зато немој бити без вина и драге,
кад на концу конца, то те исто чека.
(превод стихова: Ф. Бајрактаровић)

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. „Omar Khayyam”. The MacTutor History of Mathematics archive. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]