Mount and Blade: Warband

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Mount&Blade:Warband
Mount & Blade - Warband cover.jpg
Mount and Blade: Warband
Девелопер(и) Тејлворлдс
Издавач(и) Парадокс
Дистрибутер(и) Џес Хопкинс
Енџин(и) Дазубо
Платформе Мајкрософт виндоус
Излазак 30. март 2010. године
Жанр(ови) симулација, стратегија, РПЏ-и
Модификације један или више играча
Дизајнер(и) Армаган Јавуз
Верзија 1.151
Медијум(и) CD - Оригинал
DVD - Златно издање
Спецификације

':[1]

 • Intel Pentium IV 2.0 GHz or AMD 2000+
 • 1 GB или више РАМ меморије
 • NVIDIA GeForce FX 5600 или ATI Radeon X600 видео карта
Начин контроле Тастатура, миш
Претходник Mount&Blade

Mount and Blade: Warband је акциона игрица. Најављена је 2009. године, дизајнирао ју је Тејлворлдс, а у продају издао Парадокс 30. марта 2010. године и била је доступна да се директно преузме са официјалног сајта Тејлворлдса, помоћу Стима или CD-еа. .[2]

Она је наставак (продужетак) игрице Mount&Blade, издате 2008. године, и садржи шест стране, као и Саранидски султанат, који је био представљен тек у Варбанду и на тај начин је повећавана могућност бирања стране у игрици. У односу на оригиналну игрицу, играч је такође могао да створи своје краљевство и могао је да игра са више играча на мултиплејер серверу. Оцене игрице су биле веће због могућности да се игра са више играча, која је веома цењена од стране играча и програмера. Ова игрица је освојила многе награде, као и номинацију за награду "Best Indie Game of the Year". Ово је друга игрица из серијала Mount&Blade.

Стране[уреди]

Радња игрице почиње у време средњег века тј. око 1257. године и постоје следеће стране којима играч може да се придружи или не, уколико жели да направи своје краљевство:

 • Краљевина Свадија је измишљено краљевство засновано на Германима чији је главни град Прејвен а њихов краљ Харлаус. Титула племића је Гроф.

Њихови војници највише носе једноручна оружја: мачеве ,јутарњу звезду; и самостреле. Војници су оклопљени са црним плаштовима а грофови са доста мотива на оклопу. Због свог изгледа они подсећају на крсташе и витезове Темпларе (имају кациге сличне крсташким). Имају одличну коњицу, одличну пешадију и одличне стрелце. Најјача су страна у игрици. У причи краљевина Родока је чинила Свадију такође. Највиши степени војника су витезови , стража и стрелци. Бандити у тој страни су шумски бандити. На почетку имају четири града.

 • Краљевина Ваегира је измишљено краљевство засновано на Русима чији је главни град Ревјадин а њихов краљ Јарголек. Титула племића је Бојар.

Њихови војници највише носе дворучна оружја: секире, мачеве; и копља. Војници су оклопљени са металним оклопом а бојари имају позлаћене оклопе. Имају одличну коњицу, орседњу пешадију и најбоље стрелце. Друга су најјача страна у игрици. Бандити у тој страни бандити са тајге. Највиши степени војника су витезови , стража и стрелци. На почетку имају четири града.

 • Саранидиски султанат је измишљени султанат заснован на Арапима чији је главни град Шариц а њихов султан Хаким. Титула племића је Емир.

Њихови војници највише носе једноручна оружја: мачеве, секире;копља и стреле као и бацајућа копља. Војници су оклопљени са наранџастим оклопима са разним шарама и цвећем (мотив) и носе тубане а емири имају доста мотива на оклопу. Он је спој египћанских султаната и осталих арапских држава на блиском истоку. Бандити у тој страни су пустињски бандити. Имају најбољу коњицу, одличну пешадију и одличне стрелце. Трећа су најјача страна у игрици. У причи краљевина Родока је чинила Свадију такође. Највиши степени војника су мамелуци, стража и стрелци. На почетку имају четири града.

 • Краљевина Скандинаваца је измишљено краљевство засновано на скандинавцима чији је главни град Саргот а њихов краљ Рангар. Титула племића је Џарл.

Њихови војници највише носе дворучна оружја као секире и стреле као и бацајућа копља. Војници су оклопљени са металним оклопом а џарли имају позлаћене оклопе. Они су држава Викинга и морепловилаца и због тога доста подсећају на Викинге. Бандити у тој страни су морепловци. Имају слабу (немају) коњицу, најбољу пешадију и одличне стрелце. Трећа су најјача страна у игрици али имају најбољу пешадију. Највиши степени војника су хускарли и стрелци. На почетку имају три града

 • Краљевина Родока је измишљена краљевина заснована на Италијанима чији је главни град Јелкала а њихов краљ Грејвет. Титула племића је Гроф као и у Свадији.

Њихови војници највише носе копља и самостреле. Војници су оклопљени са слабим оклопима (туникама) у зеленој, браон и белој боји а грофови имају доста мотива на оклопу. Бандити у тој страни су планински бандити. Имају слабу (немају) коњицу, одличну пешадију и одличне стрелце. Четврта су најјача страна у игрици али због оличне одбране у опсадама могу да буду јачи и од Свадије. У причи краљевина Родока је чинила Свадију али су се побунили и створили своју државу. Највиши степени војника су водници и стрелци. На почетку имају три града.

 • Кергитски Канат је измишљени канат заснован на Монголима чији је главни град Тулга а њихов кан Санџар кан. Титула племића је Нојан.

Њихови војници највише носе дворучна оружја као секире, копља, будоване; и стреле. Војници су оклопљени са слабим оклопом а нојани имају позлаћене оклопе и тунике. Бандити у тој страни су степски бандити. Имају јаку коњицу, слабу (немају) пешадију и одличне стрелце. Најгора су страна у игрици међутим освајају доста замкова и могу узети Дирим од Свадије као и замкове близу њега. Највиши степени војника су копљаници (на коњу) и стрелци (на коњу). На почетку имају четири града.

На свакој страни у игрици постоје владари и сувладари. Сувладари увек покушавају да свргну владара са трона уз помоћ неког племића и тиме га поставе за маршала или принца те стране. Наравно играч може да поквари односе са неким племићем који је био у добрим односима са претходним владаром који више невлада. Сувладари свих страна су :

 • Дустум кан брат Санџара кана владара Кергитског каната
 • Дама Изолда од Суна
 • Летвин-далеко трагалац (орг. Lethwin Far-Seeker)
 • Лорд Кастор од Велуче
 • Принц Валдијм
 • Арва окићена

Бандити и неодређене стране[уреди]

Наравно постоје и борци који немају своју страну. Они најчешће пустоше села и пале их, убијају сељане и понекад заробљавају племиће. Њихова скровишта се налазе близу села.

 • Шумски бандити су бандити који су настањени близу села Ибиран у краљевини Свадија (у игрици). Они су пешадија.
Боре се против свих пролазника, племића и сељана који имају мало војника. Често се налазе у групицама од четири до шездесет бандита. Опремљени су стрелама, дворучном секиром и дрвеном мотком. Имају слабе кожне оклопе и црне капуљаче. Пустоше села у краљевини Свадији и краљевини Родока.
 • Планински бандити су бандити који су настањени близу града Велуча у краљевини Родока (у игрици).
Боре се против свих пролазника, племића и сељана који имају мало војника. Често се налазе у групицама од четири до шесздесет бандита. Опремљени су тешким маљем, викиншким мачем, копљем, буздованом или са обичним мачем. Имају слабе кожне оклопе и лоше опремљене капе.
 • Бандити са тајге су бандити који су настањени у источном, киргитском делу. Они су пешадија. Боре се против свих пролазника, племића и сељана који имају мало војника.
Често се налазе у групицама од четири до шездецет бандита. Опремљени су стрелама, буздованом или са лаким копљем. Пустоше села Киргитског каната, а обично им је скровиште у близини села Тулбук.
 • Бандити са тундре су бандити који су настањени у источном, снежном делу краљевине Ваегира(у игрици). Доста су слични бандитима са тајге, али су за разлику од њих пешадија.
Боре се против свих пролазника, племића и сељана који имају мало војника. Често се налазе у групицама од четири до шесздесет бандита. Опремљени су тешким маљем, викиншким мачем, копљем, буздованом или обичним мачем. Имају слабе тунике за оклопе. Пустоше села краљевине Ваегира.
 • Пустињски бандити су бандити који су настањени у свим деловима Саранидског султаната (у игрици). Боре се против свих пролазника, племића и сељана који имају мало војника.
Често се налазе у групицама од четири до шездесет бандита. Опремљени су стрелама, бацајућим копљима, буздованом или мачем. Имају слабе беле тунике. Пустоше села у Сараниском султанату.
 • Морски бандити су бандити који су настањени у близини града Ривачега, у деловима Веагирског и Скандинавског краљевства. Боре се против свих пролазника, племића и сељана.
Они су најагресивнији разбојници и, за разлику од осталих бандита, не остављају могућност плаћања за слободан пролаз. Такође, они су и најјачи међу бандитима, а оклопи су им слични оклопима скандинавских војника. Њихове групе могу бројати до 50 војника.

Референце[уреди]

 1. ^ „Системски захтев за Mount and Blade Warband”. Game-Debate. Приступљено 28. април 2013. 
 2. ^ „Вест о издању игрице”. Game-Debate. Приступљено 29. април 2013.