Naivna teorija skupova

С Википедије, слободне енциклопедије

Naivna teorija skupova je teorija skupova u kojoj su skupovi uvedeni koristeći tzv. samoevidentni koncept skupova kao kolekcija objekata smatranih celinom.[1] Ona predstavlja početnu fazu u izgradnji teorije skupova, i obuhvata vreme kad je njen osnivač Georg Kantor objavio radove o teoriji skupova 1871. godine do pojave prvih paradoksa. On se pri izradi nije služio aksiomima, ali su sve teoreme koje je dobio izvodive iz tri aksioma: ekstenzionalnosti, komprehenzije i izbora.[2]

U toj teoriji skup je primitivan pojam koji se kao takav ne defini]e. Podrazumeva se da čilac već ima izgrađenu intuiciju o pojmu skupa, odnosno da je skup kolekcija objekata koji zajedno čine celinu. Veliki deo teorije skupova Kantor je izgradio na ovakvom nedefiniranom i vrlo nejasnom pojmu skupa. Konsekventno, kad je teorija postala priznata, pojavili su se paradoksi. Pojave paradoksa (koji su se pojavili Raselovim otkrićem paradoksa) i nerešivih problema u naivnoj teoriji izbjegavane su uvođenjem teorije tipova, teorije klasa i dr. Slabe osnove pokazale su potrebu za aksiomima i Ernst Zermelo je 1908. godine predložio aksiomatizaciju teorije, dokazavši da se može dobro urediti svaki skup. Uvođenjem aksioma teorija se razvila, te se nastala aksiomatska teorija skupova.[2][3][4]

Skupovi su od velike važnosti u matematici; u modernim formalnim tretmanima većina matematičkih objekata (brojevi, odnosi, funkcije, itd.) su definisani u smislu skupova. Naivna teorija skupova je dovoljna za mnoge svrhe, a ujedno služi i kao odskočna daska ka formalnijim tretmanima.

Metod[уреди | уреди извор]

Naïvna teorija u smislu „naivne teorije skupova” je neformalizovana teorija, odnosno teorija koja koristi prirodni jezik za opisivanje skupova i operacija na skupovima. Reči i, ili, ako ... onda, ne, za neke, za svaki se tretiraju kao u običnoj matematici. Kao pogodnost, upotreba naivne teorije skupova i njen formalizam preovlađuju čak i u višoj matematici - uključujući i formalnije postavke same teorije skupova.

Prvi razvoj teorije skupova bila je naivna teorija skupova. Nju je kreirao krajem 19. veka Georg Kantor kao deo njegove studije beskonačnih skupova,[5] a razvio ju je Gotlob Frege u svom radu Begriffsschrift.

Naivna teorija skupova se može odnositi na nekoliko vrlo različitih pojmova. To može biti

Paradoksi[уреди | уреди извор]

Pretpostavka da se bilo koje svojstvo može koristiti za formiranje skupa, bez ograničenja, dovodi do paradoksa. Jedan čest primer je Raselov paradoks: ne postoji skup koji se sastoji od „svih skupova koji ne sadrže sebe”. Stoga dosledni sistemi naivne teorije skupova moraju da sadrže i neka ograničenja u principima koji se mogu koristiti za formiranje skupova.

Kantorova teorija[уреди | уреди извор]

Neki smatraju da Georg Kantorova teorija skupova zapravo nije bila umešana u skupovno-teoretske paradokse (pogledajte Frápolli 1991). Jedna od poteškoća da se to sa sigurnošću utvrdi je što Kantor nije pružio aksiomatizaciju svog sistema. Do 1899. godine, Kantor je bio svestan nekih paradoksa proizašlih iz neograničenog tumačenja njegove teorije, na primer, Kantorovog paradoksa[8] i Barali-Fortijevog paradoksa,[9] i nije smatrao da su oni diskreditovali njegovu teoriju.[10] Kantorov paradoks može se izvesti iz gornje (pogrešne) pretpostavke - da se svako svojstvo P(x) može koristiti za formiranje skupa - uzimajući da je P(x) x kardinalni broj. Frege je eksplicitno aksiomatizovao teoriju u kojoj se može interpretirati formalizovana verzija naivne teorije skupova, i upravo je na tu formalnu teoriju Bertrand Rasel referirao kada je izneo svoj paradoks, a ne nužno Kantorovu teoriju.

Aksiomatske teorije[уреди | уреди извор]

Aksiomatska teorija skupova je razvijena kao odgovor na ove rane pokušaje razumevanja skupova, sa ciljem da se precizno odredi koje su operacije dozvoljene i kada.

Doslednost[уреди | уреди извор]

Naivna teorija skupova nije nužno nekonzistentna, ako ispravno navodi skupove koje je dozvoljeno razmatrati. Ovo se može uraditi pomoću definicija, koje su implicitni aksiomi. Moguće je eksplicitno navesti sve aksiome, kao u slučaju Halmosove Naivne teorije skupova, koja je zapravo neformalni prikaz uobičajene aksiomatske Cermelo–Frenkelove teorije skupova. Ona je „naivna“ u tome što su jezik i notacije preuzeti iz obične neformalne matematike, i po tome što se ne bavi sa doslednošću ili potpunošću sistema aksioma.

Isto tako, aksiomatska teorija skupova nije nužno konzistentna: nije nužno oslobođena paradoksa. Iz Gedelovih teorema o nepotpunosti sledi da se dovoljno komplikovan logički sistem prvog reda (koji uključuje najčešće aksiomatske teorije skupova) ne može dokazati kao konzistentan unutar same teorije – čak i ako je zapravo konzistentan. Međutim, generalno se veruje da su zajednički aksiomatski sistemi dosledni; svojim aksiomima isključuju neke paradokse, poput Raselovog paradoksa. Na osnovu Gedelove teoreme, jednostavno nije poznato – i nikada ne može biti poznato – da li uopšte nema paradoksa u ovim teorijama ili u bilo kojoj teoriji skupova prvog reda.

Termin naivna teorija skupova se i danas koristi u nekoj literaturi da se odnosi na teorije skupova koje su proučavali Frege i Kantor, pre nego na neformalne pandane moderne aksiomatske teorije skupova.

Korisnost[уреди | уреди извор]

Izbor između aksiomatskog pristupa i drugih pristupa je uglavnom stvar pogodnosti. U svakodnevnoj matematici najbolji izbor može biti neformalna upotreba aksiomatske teorije skupova. Pozivanje na određene aksiome se obično javlja samo kada to zahteva tradicija, npr. aksiom izbora se često pominje kada se koristi. Isto tako, formalni dokazi se javljaju samo kada to opravdavaju izuzetne okolnosti. Ova neformalna upotreba aksiomatske teorije skupova može imati (u zavisnosti od notacije) upravo izgled naivne teorije skupova kao što je navedeno u nastavku. To je znatno lakše za čitanje i pisanje (u formulaciji većine izjava, dokaza i linija diskusije) i manje je podložno greškama od strogo formalnog pristupa.

Skupovi, članstvo i jednakost[уреди | уреди извор]

U naivnoj teoriji skupova, skup se opisuje kao dobro definisana kolekcija objekata. Ovi objekti se nazivaju elementi ili članovi skupa. Objekti mogu biti bilo šta: brojevi, ljudi, drugi skupovi, itd. Na primer, 4 je član skupa svih parnih celih brojeva. Jasno je da je skup parnih brojeva beskonačno velik; ne postoji zahtev da skup bude konačan.

Odlomak sa originalnom definicijom Georga Kantora

Definicija skupova seže do Georga Kantora. On je napisao u svom članku iz 1915. godine:[11]

“Unter einer 'Menge' verstehen wir jede Zusammenfassung M von bestimmten wohlunterschiedenen Objekten unserer Anschauung oder unseres Denkens (welche die 'Elemente' von M genannt werden) zu einem Ganzen.” – Georg Cantor

„Skup je prikupljanje u celinu određenih, različitih objekata naše percepcije ili naše misli — koji se nazivaju elementi skupa.” – Georg Kantor

Reference[уреди | уреди извор]

 1. ^ Jeff Miller writes that naïve set theory (as opposed to axiomatic set theory) was used occasionally in the 1940s and became an established term in the 1950s. It appears in Hermann Weyl's review of P. A. Schilpp (Ed). (1946). “The Philosophy of Bertrand Russell” American Mathematical Monthly, 53(4), p. 210 and in a review by Laszlo Kalmar. (1946). “The Paradox of Kleene and Rosser”. Journal of Symbolic Logic, 11(4), p. 136. (JSTOR). [1] The term was later popularized in a book by Paul Halmos (1960). Naïve Set Theory.
 2. ^ а б Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu Архивирано на сајту Wayback Machine (24. јул 2019) Mladen Vuković: Teorija skupova; Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, siječanj 2015. str . 2-3
 3. ^ Paradoks i kontradikcija nisu istoznačnice. Paradoks predstavlja tvrdnju čiji je dokaz logički neupitan, ali je intuitivno sama tvrdnja vrlo upitna.
 4. ^ Mac Lane, Saunders (1971), „Categorical algebra and set-theoretic foundations”, Axiomatic Set Theory (Proc. Sympos. Pure Math., Vol. XIII, Part I, Univ. California, Los Angeles, Calif., 1967), Amer. Math. Soc., Providence, R.I., стр. 231—240, MR 0282791 . "The working mathematicians usually thought in terms of a naïve set theory (probably one more or less equivalent to ZF) ... a practical requirement [of any new foundational system] could be that this system could be used "naïvely" by mathematicians not sophisticated in foundational research" (p. 236).
 5. ^ Cantor 1874
 6. ^ Frege 1893 In Volume 2, Jena 1903. pp. 253-261 Frege discusses the antionomy in the afterword.
 7. ^ Peano 1889 Axiom 52. chap. IV produces antinomies.
 8. ^ Letter from Cantor to David Hilbert on September 26, 1897, Meschkowski & Nilson 1991, стр. 388.
 9. ^ Letter from Cantor to Richard Dedekind on August 3, 1899, Meschkowski & Nilson 1991, стр. 408.
 10. ^ Letters from Cantor to Richard Dedekind on August 3, 1899 and on August 30, 1899, Zermelo 1932, стр. 448 (System aller denkbaren Klassen) and Meschkowski & Nilson 1991, стр. 407. (There is no set of all sets.)
 11. ^ Beiträge zur Begründung der transfiniten Mengenlehre

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]