Parkovi i rekreacija

С Википедије, слободне енциклопедије
Parkovi i rekreacija
Žanrsitkom
mokumentarac
TvoracGreg Danijels
Majkl Šur
Država poreklaSAD
Jezik(ci)engleski
Produkcija
Izvršni producent(i)Greg Danijels

Majkl Šur

Hauard Klajn
Dužina trajanja22 min.
Emitovanje
Premijerno naNBC

Parkovi i rekreacija je američki sitkom koji su kreirali Greg Danijels i Majkl Šur za televizijsku mrežu En-Bi-Si. U periodu između 9. aprila 2009. i 24. februara 2015. emitovano je 125 epizoda raspoređenih u sedam sezona. Pri snimanju se koristio isti stil kao i u Danijelsovom prethodnom sitkomu U kancelariji gde je implicirano da ekipa filmskog dokumentarca sve vreme prati likove.

Radnja prati grupu službenika koji su zaposleni u departmanu za parkove i rekreaciju u izmišljenom gradu Poniju u Indijani. Glavnu ulogu tumači Ejmi Poler, a ostatak glumačke ekipe čine Rašida Džouns, Aziz Ansari, Nik Oferman, Obri Plaza, Kris Prat, Adam Skot, Rob Lou, Džim O'Her i Reta.

Podeljena mišljenja kritičara i publike nakon emitovanja prve sezone dovela su do značajnih izmena u formatu i tonu narednih sezona, koje su zatim naišle na mnogo pozitivnije komentare. Serija je bila nominovana za 11 Emija[1] (ukljujučujući i nagradu za najbolju komediju 2011. godine) i 4 Zlatna globusa.[2] Polerova je za ulogu Lesli Noup osvojila Zlatni globus za najbolju glavnu žensku ulogu u humorističkoj seriji, a bila je nominovana i za 5 Emija i Nagradu Udruženja glumaca u istoj kategoriji.[3] Godine 2012. serija Parks and Recreation našla se na listi 10 najboljih televizijskih programa po izboru Američkog filmskog instituta[4] i na vrhu Tajmove liste najboljih televizijskih serija.[5]

U Srbiji seriju je 2016. godine emitovala Radio-televizija Vojvodine.[6]

Uloge[уреди | уреди извор]

Glumac Uloga
Ejmi Poler Lesli Noup
Aziz Ansari Tom Haverford
Nik Oferman Ron Svonson
Obri Plaza Ejpril Ladgejt
Kris Prat Endi Dvajer
Džim O'Her Džeri Gergič
Reta Dona Migl
Rašida Džouns En Perkins
Adam Skot Ben Vajat
Rob Lou Kris Trejger

Izvori[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]