Petőfi Rádió

С Википедије, слободне енциклопедије
Petefi radio
državna
Delatnostemitovanje radio programa
Osnovano1933.
SedišteBudimpešta,
 Mađarska
Veb-sajtwww.mediaklikk.hu

Petefi radio (mađ. Petőfi Rádió) je mađarska državna radio stanica sa sedištem u Budimpešti.

Istorijat[уреди | уреди извор]

Petefi radio je drugi program mađarskog radija i predstavlja jednu od 6 stanica u sklopu mađarskog radija, ime je dobila po pesniku Šandoru Petefiju, koji je imao srpsko poreklo (Aleksandar Petrović).

Program je počeo ponovo da emituje 4. juna 2007. godine. Ciljani su slušaoci u dobu od 18 do 39 godina. Osnovu programa čini moderna muzika i prenosi sportskih dešavanja. Najpoznatija radijska emisija do sada emitovana je porodica Sabo (Szabó család)

Pored Petefi radija (MR 2) postoje još i Košut radio MR1 ime dobio po Lajošu Košutu pesniku, Bartok radio (MR 3) ime dobio po kompozitoru Beli Bartoku, zatim Danko radio (MR 6) kao i Narodni kanal koji emituje prenose skupštine i Duna World radio.

Petofi radio RDS

Radio stanica zbog dobre konfiguacije terena i jakog signala pokriva teritoriju cele Mađarske ali i teriorije okolnih država. Preko satelita Eutelsat (Eutelsat 13° istočno) pokriva teritoriju cele evrope i bliskog istoka.

Radio takodje i koristi i moderne tehnologije kao što je RDS (sitem prenosa digitalnih podataka kroz mrežu ultra-kratkih talasa, naziv stanice i program koji se trenutno emituje) u sklopu kojeg je i radio tekst (RADIO TEXT) gde idu podaci o stanici sa brojem telefona, kao i informacija o tačnom vremenu CT (clock time).

Frekvencije[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]