Platichthys solemdali

С Википедије, слободне енциклопедије

Platichthys solemdali
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Actinopterygii
Ред: Pleuronectiformes
Породица: Pleuronectidae
Род: Platichthys
Врста:
P. solemdali
Биномно име
Platichthys solemdali

Балтички лист или балтички иверак (лат. Platichthys solemdali) зракоперка је из реда Pleuronectiformes. Новооткривена је врста рибе и прва званично ендемска врста рибе у Балтичком мору.[1] Тек у скорије време је препознат као засебна врста, а физиономски је готово идентичан сродном иверку који је широко распрострањен у европским водама.

Опис[уреди | уреди извор]

Одрасла јединка дугачка је између 20 и 25 центиметара. Очи су обично на десној страни. Боја је често смеђа, сива, а може бити и прошарана црвенкастим мрљама. Врста се брзо прилагођава пределу у који залази ‒ тако се одрасли примерци врло ефективно стапају са околином.

Распрострањеност и станиште[уреди | уреди извор]

Балтички лист живи у води различитог салинитета у приобалној зони, на дубини од 0,5 до 50 метара. Током читавог живота балтички лист не иде предалеко ‒ миграције се одвијају искључиво унутар Балтичког мора ‒ између подручја на коме се мресте и на којима налазе храну.

Исхрана и размножавање[уреди | уреди извор]

Најчешћа храна су шкољке, посебно дагње и други ситни бескичмењаци на морском дну. Мрешћење се одвија од априла до јуна, најчешће на дубини од 5 до 20 метара.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Прва ендемична врста Балтичког мора: балтички лист”. ртс.срб. РТС. 26. јул 2018. Приступљено 30. 7. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]