SameGame

С Википедије, слободне енциклопедије

SameGame (さめがめ) је logička slagalica originalno objavljena pod imenom engl. Chain Shot! 1985-te godine od strane Kuniaki Moribe (Morisuke). Od tada je portovana na brojne kompjuterske platforme, ručne uređaje, pa čak i TiVo. [1]

Istorija[уреди | уреди извор]

SameGame je originalno napravljen kao engl. Chain Shot! 1985 od strane Kuniaki Moribe. Distribuirana je za Fujitsu-ove FM-8 i FM-7 platforme u japanskom mesečnom računarskom magazinu koji se zvao Gekkan ASCII. У 1992-ој godini, igra je portovana kao engl. SameGame na Unix platforme od strane Eiji Fukumoto, i za NEC PC-9801 seriju od strane Wataru Yoshioka. U 1993-oj godini, portovana je za Windows 3.1 od strane Ikuo Hirohata. Ovu verziju je preveo na engleski Hitoshi Ozawa, i dalje je dostupna u njegovoj softverskoj arhivi.[2] U 1994-oj godini, Takahiro Sumiya je igru portovao za Macintosh. Ova verzija je imala neke razlike—tri, umesto pet boja—i najšire je rasprostranjena od originalnih verzija. Bila je baza za engl. Same Gnome i engl. KSame verzije kreirane za Linux.

Gejmplej[уреди | уреди извор]

Mehanike igre[уреди | уреди извор]

SameGame se igra u pravougaonom polju, uglavnom inicijalno popunjenim sa četiri ili pet vrsta blokova postavljenih slučajnim izborom. Selektovanjem grupe graničnih blokova iste boje, igrač može da ih ukloni sa ekrana. Blokovi koji su ostali bez oslonca padaju, i kolona bez blokova se uklanja tako što ostale kolone klize u stranu (uglavnom u levu). Cilj igre je da se ukloni što je moguće više blokova iz polja.

U velikom broju verzija, ne postoje vremenska ograničenja. Doduše neke verzije postepeno guraju blokove na gore, ili blokovi padaju odozgo. Ponekad igrač može da kontroliše, na određene načine, vreme i broj blokova koji padaju. Na primer, u nekim implementacijama za iOS, ovo može da se postigne trešenjem uređaja. Igra je završena kada istekne vreme ili kada nema više blokova koje možete ukloniti. Neke verzije, uključujući i neke verzije Windows Mobile, podržavaju i portretnu i pejzažnu orijentaciju.

Galerija[уреди | уреди извор]

Varijacije[уреди | уреди извор]

U jednoj od varijacija, igra počinje bez blokova u polju. Blokovi padaju u polje, i moraju biti uklonjeni pre nego što stignu do vrha. Ako stignu do vrha i preliju, igra je gotova. U nekim varijacijama, kao što je engl. Bubble Bang, koriste se krugovi ili lopte, što menja igru, pošto su lopte drugačijeg oblika od kvadratnih blokova.

U trodimenzionalnim varijantama, polje za igru je kocka (koja sadrži manje kocke) umesto pravougaonika, i igrač ima mogućnost da je rotira. engl. "Cubes" za iPhone OS koristi ovaj pristup.

Neke verzije dozvoljavaju igraču da rotira polje za igru 90 stepeni u smeru kazaljke na satu, ili u obrnuto, što dovodi do jednog od dva moguća ishoda:

  1. Leva i desna strana postanu dno i vrh, i blokovi padaju na novo dno. Orijentacija se menja iz portretne u pejzažnu. engl. NeoSameGame za iPhone OS koristi ovaj pristup.
  2. Blokovi padaju na levu ili desnu stranu, ali igrač mora da rotira polje nazad u portretnu orijentaciju (koja je fiksirana). engl. Bubblets Tilt za iPhone OS koristi ovaj pristup.

U nekim varijacijama, blokovi mogu biti uklonjeni čak iako se povežu sa dijagonalno sa blokovima iste boje, ne samo horizontalno i vertikalno. Neke verzije donose nove vrste blokova. Različite vrste blokova, na različite načine deluju na polje za igru; na primer, jedan tip bloka može da ukloni sve blokove u redu. Primer ovoga je engl. "Revenge mode" u engl. PocketPop Revenge (PocketFun) za iPhone OS.

Varijacije pravila[уреди | уреди извор]

  1. Igra je završena ako je očišćeno polje za igru, ili nema više blokova koje je moguće ukloniti. Na kraju igre, igrač dobija skor.
  2. Kada je polje za igru očišćeno, umesto kraja igre, sledi novi nivo-uglavnom teži, sa više vrsta blokova ili manje vremena, ili oba. Uslov za pobedu može da se razlikuje između nivoa. Umesto čišćenja celog nivoa, na primer, treba ukloniti određeni broj blokova, ili dostići određeni skor. Kada je traženi skor dostignut, u najvećem broju verzija, igraču je dozvoljeno da očisti ostatak nivoa. Ako igrač ne može da dostigne traženi skor—ili ako vreme istekne, igra je gotova, i igrač dobija finalni skor.
  3. U "beskonačnoj" varijanti, igra počinje sa praznim poljem za igru. Blokovi ili kugle počinju da padaju; ali ako stignu do vrha, ne padaju novi blokovi, tako da ne prelivaju—tako da se igra nikada ne završava. Igrač može da okonča igru tako što sačeka da blokovi dođu do vrha, a onda uradi specijalnu komandu (na primer, desni klik umesto levog klika).
  4. Neke verzije imaju živote igrača. Ako igrač dostigne uslove za gubljenje partije, igra se ne završava; umesto toga, gubi se život. Ako se izgube svi životi, igra je završena.
  5. U "neprekidnoj" varijanti, kada god bi kolona blokova bila očišćena i ostali blokovi pomereni u jednu stranu, na drugoj strani bi se pojavila nova kolona sačinjena od slučajno izabranih blokova, tako omogućujući da se igra igra duže vreme.
  6. U "smena" varijanti, kada se očisti grupa blokova, svi preostali blokovi iznad i levo od tog mesta se pomeraju dole i desno.
  7. "Megasmena" varijanta je kombinacija pravila "smene" i "neprekidne" varijacije.

Bodovanje[уреди | уреди извор]

Same GNOME, SameGame za GNOME

Većina verzija daju poena za uklanjanje blokova odjednom, gde ili , u zavisnosti od implementacije. Na primer, Insane Game za Texas Instruments kalkulatore koristi ; Ikuo Hirohataova implementacija koristi formulu . Bubble Breaker implementacija za engl. Windows Mobile koristi formulu. Verzija iz 2001-ve godine, objavljena od strane Jeff Reno koristi formulu .

Neke verzije nude veliki bonus ukoliko se uklone svi blokovi sa ekrana, ili ako se ostavi manje od određenog broja blokova. Druge verzije smanjuju finalni skor na osnovu broja blokova koji preostanu po završetku igre. Neke verzije daju bonuse za brzo čišćenje polja, ohrabrujući bržu igru. Što brže igrač očisti nivo, veći bonus dobija. Takođe neke verzije daju bonus za kombinaciju, ili lanac, odnosno za čišćenje iste boje blokova, dva ili više puta za redom.

Još jedna tehnika bodovanja bonus poenima nagrađuje uklanjanje lanca određenje boje koji ima određeni broj blokova (na primer, dva crvena bloka ili jedanaest plabih blokova). Ponekad, nakon ostvarivanja bonusa, uslovi za dobijanje bonusa se menjaju. BPop koristi ovu varijantu bodovanja.

Neke verzije imaju jednostavan način bodovanja: svaki uklonjeni blok vredi jedan poen, i ne postoje bonusi za uklanjanje više blokova odjednom. Ovo se viđa kod engl. Same Pets i engl. Same Hearths verzijama.

Bodovanje po ciljevima[уреди | уреди извор]

Neke verzije daju skor na osnovu ostvarnih ciljeva. Ovo se uglavnom viđa u verzijama sa više nivoa. Postoje četiri primarna sistema bodovanja za te igre.

U jednoj varijaciji, svaki nivo ima ciljni skor. Igrač počinje sa nula, i mora da dostigne ciljni skor. Na početku svakog nivoa, skor se resetuje na nulu; ciljni skor se povećava iz nivoa u nivo.

Druge verzije imaju kumulativni ciljni skor. U ovim verzijama, igračev skor se prenosi iz nivoa u nivo. Kao rezultat ovoga, ako igrač bitno premaši ciljni skor u datom nivou, mogu da pređu u sledeći nivo pošto su već ostvarili ciljni skor za taj nivo. BPop ima kumulativni ciljni skor.

Neke verzije zadržavaju isti ciljni skor za svaki nivo; takve verzije mogu biti igrane neodređeno dugo. U tim igrama, igrač gubi uglavnom zbog lošeg planiranja ili pada koncentracije. Primeri takvih igara su engl. Same Pets i engl. Same Hearths.

U igrama bez ciljnog skora, kao na primer engl. Bonkers for iPhone i engl. SameGameBros za iPhone, cilj je da se nivo očisti u potpunosti. Igra je završena ako igrač ovo ne uspe da uradi.

Izgled[уреди | уреди извор]

Primer blokova

Blokovi se uglavnom prikazuju kao kvadrati, krugovi ili sfere. Neke verzije koriste senku radi dobijanja iluzije dimenzionalnosti. Ostale teme za blokove, ili presvlake, mogu biti životinje, srca, zvezde, lica, Lego kockice i gumene mede. Dizajn može da prati temu, na primer Božićnu. Većina igara ima samo jednu, ali ima i onih koje dozvoljavaju izbor više presvlaka.

Postoji specijalni vizuelni aspekt u nekim verzijama; umesto odvojenih blokova, igre poput engl. iDrops i engl. SameGameManiak odlikuju okružene površine za blokove iste boje koji se dodiruju. Neki imaju određenu grafiku za blokove, na primer, slike ili obrasce unutar bloka, kao engl. KSame i engl. Same GNOME.

Varijacije[уреди | уреди извор]

Otkrij sliku
SameGame koncept može biti proširen u "otkrij sliku" tip igre. Slika ili fotografija se nalazi iza blokova; postaje sve više vidljiva uklanjanjem blokova, dok se ne otkrije u potpunosti. Primeri uključuju engl. Same Pets, engl. Same Hearts i engl. Nissan Cube aplikacija za iPhone.
Animacija
Neke igre odlikuju animacije, kao što su pucanje blokova ili njihova eksplozija prilikom uklanjanja, ili animacije za bodovanje (BPop, Bubblets Tilt).
Označavanje blokova
Neke verzije obeležavaju označene blokove graničnom linijom (BPop), mrdanjem blokova (BPop), ili povećavanjem veličine označenih blokova (Bubblets Tilt). Vizuelni efekat označenih blokova nestaje ako označimo neki drugi lanac ili blok.

Verzije[уреди | уреди извор]

Versions of SameGame
Ime Autor Datum izbacivanja Platforme Beleške
Chain Shot! Kuniaki Moribe 1985 Fujitsu FM 8/7 · PC‑8801 · PC‑9800 · N5200 (1988) · Macintosh (1992) Originalna verzija igre. Imala je 20×10 polja za igru i četiri boje.
Same Game Eiji Fukumoto 1992 Unix Prva verzija koja se zvala Same Game; povećan broj boja na pet.
Same Game Wataru Yoshioka (W. Yossi) PC-9801
Same Game Ikuo Hirohata (Japanese)
Hitoshi Ozawa (tr. English)
1993 Windows 3.1 Dodato opciono veliko polje od 25×15. veliko polje je zahtevalo 800×600 rezoluciju ekrana.
KSame
Same Gnome
Swell Foop
Bazirano na Takahiro Sumiya Macintosh verziji.
Undake 30: Same Game 1995 SNES Ovu verziju odlikuju Super Mario ikonice: Mariova glava, novčići, Super Pečurke, Vatreno Cveće i Yoshi jaja.
ColorFall Michael LaLena 1998 Java]/Pregledač Veba Dodat koncept nivoa. Nivo se prelazi uklanjanjem određenog broja boja. Nove boje se dodaju svakim nivoom. Dostupno je pet različitih verzija.
Clickomania! Matthias Schüssler 1998 Windows Podesiva veličina table i broj boja. Originalno, cilj je očistiti sve blokove sa polja, broj blokova uklonjenih u jednom potezu nije uticao na skor. Ovo je i dalje podrazumevana opcija.
SameGame Ronald van Dijk 1999 Amiga Ima 15×10 polje za igru tri boje.
Sega Swirl Scott Hawkins (Sega) 1999 Dreamcast · Adobe Shockwave · Palm OS
MacStones Craig Landrum 1999 Based on Same Gnome.
Cascade 1999 Psion Revo
Maki Christopher G. Stach II Decembar 2000 Java applet/Pregledač Veba Tri nivoa težine, pet boja, bodovanje, bonus za očišćenu tablu, onlajn održavanje najvećeg skora.
PocketPop PocketFun 2001 Pocket PC Osvojio brone nagrade, uključujući Best Game, u Pocket PC Magazine 2001.[3]
Jawbreaker 2003 Pocket PC
Bubble Shot FingerFriendlySoft iOS Igra u kojoj se baloni koji se dodiruju vizualno stapaju u veće balone. Uključuje "Savijanje" i "Crna Rupa" opcije i statičke izazove.
bubbles.el Ulf Jasper Februar 2007 GNU emacs Može biti prikazana koristeći tekst ili grafiku, u zavisnosti od mogućnosti.
SameGame Steve and Oliver Baker 2008 JavaScript Onlajn verzija koja omogućava konfiguraciju veličine polja za igranje, broja boja i nudi razne alternativne teme za izgled blokova.
Bubble Bang Decane Januar 2009 Pregledač Veba i iOS Trodimenzionalna igra koja koristi lopte umesto blokova. Verzija za iOS koristi Nvidia PhysX za realističnu fiziku. Pregledač Veba mora da ima Unity.
SameGame Alan Alpert Jul 2009[4] Sve podržane Qt platforme Napisan kao QML/QtQuick demo.
Pop'Em Drop'Em SAMEGAME Hudson Soft Mart 23, 2009[5] WiiWare
SameGame Torbjörn Gustafsson Februar 2009 Android
Bubble Drop! Gizmobuddy.com Symbian S60 Uključuje mogućnost selektivnog uklanjanja balona, koristeći "alate", "kiselinu", "vatru", ili "bombu", i sa 8 različitih opcija za igranje, 3 i 6 različitih boja. Igrači mogu da postave svoj najbolji skor na Veb stranicu.
ColorBalls Pistooli Mart 2010 Haiku OS
Click-o-mania HTML Bugaco Januar 2011 JavaScript Napisan u GWT [6]
Cube Crush Gregor Haag Jun 2011 ActionScript 3 Onlajn verzija sa tabelom najboljih skorova, Adobe Flash Player je potreban[7]
Maki appsburgers September 2011 Android
Bubblet Edouard Thiel Oktobar 2011 Linux, Mac OS X, Microsoft Windows Napisan u C-u i sadržan u EZ-Draw [8]
Bubblet-js Benoit Favre Oktobar 2011 Javascript Onaljn verzija, prevedena sa C-a koristeći EZ-Draw-js [9]
Tapotron Demura Games Oktobar 2013 iOS
SameGame David Buchweitz Mart 2014 JavaScript Onalajn verzija sa rang listom za članove i države [10]
One More SameGame Dušan Saiko Oktobar 2014 QT5 Onlajn sinhronizacija skora, više jezika, instalacioni paketi za Android, Windows, Linux [11]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Samegame”. Архивирано из оригинала 10. 03. 2015. г. Приступљено 31. 05. 2015.  Текст „ My Account ” игнорисан (помоћ); Текст „ myTiVo.com.au ” игнорисан (помоћ)
  2. ^ Ozawa, Hitoshi. „ISOFT - Home of Japanese software”. Архивирано из оригинала 18. 07. 2011. г. Приступљено 28. 11. 2010. 
  3. ^ „pocketfun”. pocketfun.co.uk. Архивирано из оригинала 18. 10. 2019. г. Приступљено 31. 05. 2015. 
  4. ^ „Qt Declarative UI SameGame”. Nokia. 28. 7. 2009. Архивирано из оригинала 25. 03. 2014. г. Приступљено 24. 3. 2014. 
  5. ^ „One WiiWare Game and Two Virtual Console Games Added to Wii Shop Channel”. Nintendo. 23. 3. 2009. Архивирано из оригинала 26. 03. 2009. г. Приступљено 25. 3. 2009. 
  6. ^ „Архивирана копија”. Архивирано из оригинала 08. 07. 2011. г. Приступљено 31. 05. 2015. 
  7. ^ „Play Cube Crush - Puzzles flash game[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 26. 05. 2015. г. Приступљено 31. 05. 2015.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
  8. ^ EZ-Draw
  9. ^ EZ-draw-js
  10. ^ „SameGame[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 22. 02. 2019. г. Приступљено 06. 04. 2020.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)
  11. ^ [„One More SameGame[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 28. 02. 2021. г. Приступљено 03. 05. 2021.  Сукоб URL—викивеза (помоћ) One More SameGame]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]