Sebilj

Из Википедије, слободне енциклопедије
Sebilj u Sarajevu

Sebilj ili Sebil je arapska riječ u značenju "put", ali kao izraz označava dobrotvornu, vrlo staru instituciju, fontanu posebnog oblika na trgovima, na kojoj je sebiljdžija zahvatao vodu iz korita i besplatno napajao žedne.

Postoji veliki broj sebilja u Turskoj, naročito Istanbulu, ali i van Turske u mnogim drugim državama u kojima većinu stanovnika čine muslimani ili su nekada pripadale Osmanskom carstvu. Među najpoznatijim sebiljima je Sarajevski sebilj koji je jedan od simbola Sarajeva.

Sarajevski sebilj[уреди]

За више информација погледајте чланак Sarajevski sebilj.

Sebilj na Baščaršiji je jedini objekt te vrste u Sarajevu, izgrađen 1891. godine, vjerovatno po projektu Josipa Vancaša.[1][2] Sebilj, kojeg je podigao 1754. godine bosanski vezir Mehmed-paša Kukavica, izgorio je u požaru 1852. godine, a nalazio se nešto niže od današnjeg. Kopije Sarajevskog sebilja su kao prijateljski poklon grada Sarajeva dobili Beograd, Rim i Zagreb. Ona kopija koju je dobio Beograd je bila povodom Devetog samita nesvrstanih zemalja 1989. godine. Ovde nije bilo umetničkih poklona gradu Beogradu povodom tog samita od jugoslovenskih umetnika koji su bili iz Slovenije ili Crne Gore.

Spoljašnje veze[уреди]

Reference[уреди]