Sofija Pižurica

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Софија Пижурица
Пуно имеСофија Пижурица
Датум рођења1976.
Место рођењаБеоград
 СФРЈ
Активни период2001—данас
Занимањеоперски певач
Жанр(ови)опера

Sofija Pižurica (Beograd, 1976) je srpska operska pevačica, prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i solistkinja Madlenianuma. U Beogradu je završila osnovne i poslediplomske studije na FMU u Beogradu u klasi prof. Biserke Cvejić, i to sa prosečnom ocenom 10.00, te je proglašena za studenta generacije i najboljeg studenta beogradskog univerziteta. Usavršavala se u Badenu (Austrija) i Bajrojtu (Nemačka). Dobitnik je brojnih nagrada, a tri godine je bila stipendista Bečkog „CEE Musiktheater“ koji potpomaže usavršavanje najperspektivnijih mladih umetnika centralne i istočne Evrope. Debitovala je kao student, 2001. godine, ulogom Mizete na sceni Narodnog Pozorišta u Beogradu. Godine 2005. uručena joj je godišnja nagrada Narodnog Pozorišta za ulogu Oskara u Verdijevom „Balu pod maskama“, a 2009. je dobila pohvalu za ulogu Norine u novoj produkciji opere „Don Paskvale“.

Trenutno je angažovana u Narodnom Pozorištu u Beogradu kao najmlađa prvakinja Opere.

Sofija Pižurica govori engleski, nemački, italijanski i španski jezik.

Repertoar Sofije Pižurice čine sledeće uloge: Pamina (Mocart, „Čarobna Frula“), Adina (Doniceti, „Ljubavni napitak“), Mizeta (Pučini, „Boemi“), Gretel (Humperdink, „Ivica i Marica“), Despina (Mocart, „Tako čine sve“), Oskar (Verdi, „Bal pod maskama“), Antonija i Đulijeta (Ofenbah, „Hofmanove priče“), Mikaela (Bize, „Karmen“), Grofica (Mocart, „Figarova ženidba“), Norina (Doniceti, „Don Paskvale“), Neda (Leonkavalo, „Pajaci“), Sofi (Masne, „Verter“), Cerlina (Mocart, „Don Đovani“), Rita (Doniceti, „Rita“)

Sofija Pižurica je udata za prvaka Opere Dušana Plazinića sa kojim ima dva sina, Marka i Stefana. Postala je prvi doktor solo pevanja u Srbiji.

Spoljašnje veze[уреди]