Спас Банџов

С Википедије, слободне енциклопедије
спас банџов
Биста Спаса Банџова у Охриду
Лични подаци
Датум рођења1904
Место рођењаОхрид,  Османско царство
Датум смрти15. август 1942.(1942-08-15) (37/38 год.)
Место смртиОхрид, Бугарска Краљевина Бугарска
Професијарадник
Деловање
Учешће у ратовимаШпански грађански рат
Народноослободилачка борба
СлужбаИнтернационалне бригаде
НОВ и ПО Југославије

Науме Банџо – Спас Банџов (19041942), синдикални радник и учесник Шпанског грађанског рата и Народноослободилачке борбе.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 1904. године у Охриду. Након завршетка Првог светског рата отишао је на печалбу у Румунију, где је боравио до 1924. године. Тада је кренуо за Сједињене Америчке Државе, али су га на граници депортовали првобитно на Кубу, а затим у Француску.

Године 1928, као радник у Француској, укључио се у рад синдиката због чега је био прогоњен од полиције. Године 1931, постао је члан Комунистичке партије Француске. Ускоро је био присиљен да напусти Француску, па је одселио у Белгију. Тамо се оженио и постао члан Комунистичке партије Белгије.

По избијању грађанског рата у Шпанији, Банџов се као добровољац прикључио Интернационалним бригадама у одбрани Шпанске републике. Првобитно се борио на Мадридском фронту, након чега је пребачен на Теруелски фронт. Тамо је добио чин поручника у шпанској републиканској армији. Године 1938, Интернационалне бригаде су повучене из рата у Шпанији, па се Спас вратио у Белгију.

Године 1939, не могавши да директно оде у Југославију, сместио се у Софији. Након окупације Македоније од стране Бугарске 1941, Банџов се вратио у Охрид. Тамо се повезао са организацијом КПЈ у граду. Здравље му се погоршало и пет месеци после, 15. августа 1942, Банџов је преминуо.

Данас се у Охриду, уз језеро, налази његова биста.

Литература[уреди | уреди извор]