Teorija Galoa

С Википедије, слободне енциклопедије

Lattice of subgroups and subfields showing their corresponding Galois groups.
Dijagram rešetke susednih pozitivnih kvadratnih korena od 2 i 3, njihovih potpolja, i grupa Galoa.

U matematici, teorija Galoa pruža vezu između teorije polja i teorije grupa. Korištenjem teorije Galoa, izvesni problemi u teoriji polja mogu se svesti na teoriju grupa, što je na neki način jednostavnije i lakše razumljivo. Ona je korišćena za rešavanje klasičnih problema, uključujući napor kojim je pokazano da se dva antička problema ne mogu rešiti na način na koji su navedeni (udvostručenje kocke i trisektiranje ugla; treći antički problem, kvadratura kruga, takođe je nerešiv, ali je to pokazano drugim metodima); pokazano je da ne postoji kvintna formula; i pokazano je koji se poligoni mogu konstruisati.

Teorija je nazvana po Evaristu Galoa, koji ju je uveo radi proučavanja korena polinoma i karakterizacije polinomskih jednačina koje su rešive radikalima u smislu svojstava permutacijske grupe njihovih korena - jednačina je rešiva radikalima ako se njeni koreni mogu izraziti formulom koja uključuje samo cele brojeve, n-te korene i četiri osnovne aritmetičke operacije.

Ovu teoriju su popularizovali mnogi matematičari i dalje su je razvili Ričard Dedekind, Leopold Kroneker, Emil Artin i drugi koji su permutacijsku grupu korena tumačili kao grupu automorfizma ekstenzije polja.

Teorija Galoa je bila generalizovana do Galoaovih veza i teorije Grotendika Galoa.

Primene na klasične probleme[уреди | уреди извор]

Nastanak i razvoj teorije Galoa bio je uzrokovan sledećim pitanjem, koje je bilo jedno od glavnih otvorenih matematičkih pitanja do početka 19. veka:

Da li postoji formula za korene polinomske jednačine petog (ili višeg) stepena u smislu koeficijenata polinoma, koristeći samo uobičajene algebarske operacije (sabiranje, oduzimanje, množenje, deljenje) i primenu radikala (kvadratne korene, kubne korene, etc)?

Abel-Rafinijeva teorema pruža suprotni primer kojim se dokazuje da postoje polinomske jednačine za koje takva formula ne može da postoji. Teorija Galoa daje znatno kompletniji odgovor na ovo pitanje, objašnjavajući zašto je moguće da se reše neke jednačine, uključujući sve one sa stepenom četiri ili manje, u gornjem maniru, i zašto to nije moguće za većinu jednačina stepena pet ili više. Dalje, ona daje konceptualno jasan i lak za transformisanje u algoritam, način da se utvrdi kada se data jednačina višeg stepena može rešiti na taj način.

Teorija Galoa daje jasan uvid u pitanja koja se tiču problema pri konstrukciji lenjirom i šestarom. Ona daje elegantnu karakterizaciju odnosa dužina koji se mogu konstruirati ovom metodom. Koristeći to, postaje relativno lako odgovoriti na klasične probleme geometrije kao su

Istorija[уреди | уреди извор]

Rana istorija[уреди | уреди извор]

Teorija Galoa je nastala pri proučavanju simetričnih funkcija – koeficijenti moničkog polinoma su (do predznaka) elementarni simetrični polinomi u korenima. Na primer, (xa)(xb) = x2 – (a + b)x + ab, gde su 1, a + b i ab elementarni polinomi stepena 0, 1 i 2 u dve promenljive.

Ovo je prvi formalizovao francuski matematičar Fransoa Vijet iz 16. veka, u Vijetovim formulama, za slučaj pozitivnih realnih korena. Po mišljenju britanskog matematičara iz 18. veka Čarlsa Hatona,[2] izraz koeficijenata polinoma u smislu korena (ne samo za pozitivne korene) prvi je razumeo francuski matematičar iz 17. veka Albert Žiro; Haton piše:

...[Giro je bila] prva osoba koja je razumela opštu doktrinu formiranja koeficijenata stepena iz zbira korena i njihovih proizvoda. On je bio prvi koji je otkrio pravila za sabiranje stepena korena bilo koje jednačine.

Spisi[уреди | уреди извор]

Godine 1830, Galo (sa 18 godina) je podneo Pariskoj akademiji nauka memoare o svojoj teoriji rešivosti pomoću radikala; njegov rad je ultimatno odbijen 1831. godine kao previše nedovršen i što je dao uslov u smislu korena jednačine umesto njenih koeficijenata. Galo je potom umro u duelu 1832. godine, a njegov rad, „Mémoire sur les conditions de résolubilité des équations par radicaux“, ostao je neobjavljen sve do 1846. godine kada ga je objavio Žozef Liuvil uz neka od svojih objašnjenja.[3] Pre ove publikacije, Liuvil je objavio Galoove rezultate Akademiji u govoru koji je održao 4. jula 1843. godine.[4] Prema Alanu Klarku, Galova karakterizacija „dramatično prevazilazi delo Abela i Rufinija.“[5]

Posledice[уреди | уреди извор]

Teorija Galoa je bila notorna teška njegovim savremenicima za razumevanje, posebno do nivoa na kojem bi je mogli proširiti. Na primer, u svom komentaru iz 1846. Liuvil je potpuno promašio teorijsko jezgro Galovog metoda.[6] Žozef Alfred Seret koji je prisustvovao nekim od Liuvilovih govora, uključio je teoriju Galoa teoriju u svoj udžbenik iz 1866. (treće izdanje) Cours d'algèbre supérieure. Seretov učenik, Kamil Žordan, imao je još bolje razumevanje što se ogleda u njegovoj knjizi Traité des substitutions et des équations algébriques iz 1870. godine. Izvan Francuske, teorija Galoa je ostala nepoznata tokom dužeg perioda. U Britaniji, Kejli nije uspeo da shvati njenu dubinu, a popularni britanski udžbenici algebre nisu ni pominjali teoriju Galoa sve do kraja veka. U Nemačkoj, Kronekerovi spisi su se više fokusirali na Abelov rezultat. Dedekind je malo pisao o teoriji Galoa, ali je 1858. držao predavanja o njoj u Getingenu, pokazujući veoma dobro razumevanje.[7] Knjige Eugena Neta iz 1880-ih, zasnovane na Jordanovoj Traité, učinile su teoriju Galoa dostupnom široj nemačkoj i američkoj publici, kao i udžbenik algebre Hajnriha Martina Vebera iz 1895. godine.[8]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Stewart, Ian (1989). Galois Theory. Chapman and Hall. ISBN 0-412-34550-1. 
  2. ^ Funkhouser 1930
  3. ^ Tignol, Jean-Pierre (2001). Galois' Theory of Algebraic EquationsСлободан приступ ограничен дужином пробне верзије, иначе неопходна претплата. World Scientific. стр. 232–3, 302. ISBN 978-981-02-4541-2. 
  4. ^ Stewart, 3rd ed., p. xxiii
  5. ^ Clark, Allan (1984) [1971]. Elements of Abstract Algebra. Courier. стр. 131. ISBN 978-0-486-14035-3. 
  6. ^ Wussing, Hans (2007). The Genesis of the Abstract Group Concept: A Contribution to the History of the Origin of Abstract Group Theory. Courier. стр. 118. ISBN 978-0-486-45868-7. 
  7. ^ Scharlau, Winfried; Dedekind, Ilse; Dedekind, Richard (1981). Richard Dedekind 1831–1981; eine Würdigung zu seinem 150. Geburtstag (PDF). Braunschweig: Vieweg. ISBN 9783528084981. 
  8. ^ Galois, Évariste; Neumann, Peter M. (2011). The Mathematical Writings of Évariste Galois. European Mathematical Society. стр. 10. ISBN 978-3-03719-104-0. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]