Terraforming Mars (igra)

С Википедије, слободне енциклопедије

Terraforming Mars
Дизајнер(и)Jacob Fryxelius
Издавач(и)FryxGames
Датум издавања2016. год.; пре 8 година (2016)
Жанр(ови)Igre sa kartama
Играчи1-5
Време поставке5 minuta
Време играња2 sata
Насумичка шансаsrednja
Потребне вештинеLogika

Terraforming Mars je strateška društvena igra koju igraju do pet igrača na tabli sa figuricama. Igrač preuzima ulogu jedne od korporacija koje sponzorisane od strane Svetske vlade u 24. veku rade na kolonizaciji Marsa. Projekti kao što je podizanje temperature, nivoa kiseonika, stvaranje okeana, pošumljavanje su ključni u nadi da će Mars postati useljiv i novo stanište čovečanstva.[1]

Opis i pravila[уреди | уреди извор]

Igrači predstavljaju konkurentske korporacije koje svojim projektima imaju udeo u transformiraju planete Mars. Tabla za igru prikazuje površinu planete koja je predstavljena nizom od 61. heksagonalne pločice gde svaka od pločica predstavlja po 1% površine planete.[2] Sama igra ima tri uslova koje igrači moraju da ispune za preoblikovanje terena: da podignu nivo kiseonika u atmosferi na 14%, podignu temperaturu na -30 na +8 stepeni i da 9% planete bude pokriveno okeanom.

Svaki igrač ima svoje projektne kartice koje izvlači, po jednu na početku svakog kruga i tako dok se ne podele sve, a koje mogu predstavljati bilo šta, od uvodjenja biljnog života ili životinja, bacanja asteroida na površinu, izgradnje gradova, do miniranja luka Jupitera i uspostavljanja industrije gasova sa efektom staklene bašte za zagrevanje atmosfere. Kartice vam mogu dati neposredne bonuse, kao i povećati proizvodnju različitih resursa.[3] Svaki igrač prati svoju proizvodnju i resurse na pločama svojih igrača, a igra koristi šest vrsta resursa: MegaCredits, Gvožđe, Titanijum, Biljke, Energija i Toplota. Na tabli igrači se bore za najbolja mesta za gradske pločice, okeanske pločice i zelenilo.

Reference[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]