Тихама

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Tihamah)
Мапа Тихама региона на западној обали Арабијског полуострва обојено зеленом бојом.

Тихама или Тихамах (арап. تهامة) је уски обални појас на Арапском полуострву уз Црвено море, подељен између Саудијске Арабије и Јемена. У ширем смислу, Тихама се простире од Акапског залива на северу до теснаца Баб ел Мандеб. У ужем смислу, који се данас чешће користи, Тихама се односи само на јужни део обале, од луке Једах даље на југ, паралелно с Асиром и Јеменом.

Географске карактеристике[уреди | уреди извор]

За разлику од унутрашњости, Тихама је сува равница, пуна пешчаних дина, са ретким оазама. Већа насеља у Тихами су; Ел Худаида, Мока и Забид у Јемену, као и Џизан, Ел Кунфуза, и Ел Лис у Саудијској Арабији. Обале Тихаме су опасне за пловидбу, јер су изложене отвореном мору и мноштву оштрих гребена, и без лука посебно на северном делу. У данашње вријеме Тихама се дели на три дела, по регији у унутрашњости са којом граничи; северни део је Тихама ел Хиџаз, средњи део Тихама Асир, а јужни део Тихама ел Јемен. Средњи и јужни део припадају обалној пустињској екорегији. Старија европска подела, такође је познавала три дела Тихаме;

  • Обална Тихама

Пешчани појас уз море, до кога не допире ниједан планински вади, јер пре тога због високих температура брзо пресуши. У том појасу су кише ретке и падају само током летњих месеци, и то у виду кратких жестоких олуја. На мало плодних поља, која имају довољно влажности, узгаја се просо, кукуруз и луцерна. Становници ретких места на обали, баве се углавном риболовом, бродарством и трговином.

  • Висораван Тихама

Појас поред обалног, на висоравни од 50 до 250 метара надморске висине, на коме су ретке кише јавља се од маја до септембра, и има више услова за ратарство на терасастим пољима, до којих ипак допиру неки вадији планина. Тај појас је богатији и гушће насељен.

  • Планинска Тихама

Појас дубоких долина планинских вадија, на надморској висини од 700 метара. То је појас где вадији током целе године имају воду, и ту се узгајају различите тропске културе, због тог је и најгушће насељен. Температуре у обалској Тихами су изузетно високе, то је једно од топлијих места на земљи, нормалан љетни дан у Ел Худаида може бити 43 °C уз влажност од око 40-60% у подне, што код већине људи изазива топлотни удар. Једино локални становници могу да издрже те врућине, чак ни становници планинских предела Јемена нису у стању издрже дуго у Тихами.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]