Пређи на садржај

Сонорска пустиња

С Википедије, слободне енциклопедије
сагуаро кактуси

Сонорска пустиња (енгл. Sonoran Desert; Сонора, енгл. Sonora) је пустиња умереног појаса која се налази на југозападу Северне Америке око Калифорнијског залива. Заузима простор од око 260.000 km2.[1]

Живи свет[уреди | уреди извор]

Биљни свет Сонорске пустиње је веома карактеристичан и богат (преко 2.000 врста[1]), тако да се област ове пустиње у фитогеографији сматра засебном провинцијом ХоларктикаСонорском провинцијом.[2] У овој пустињи доминирају џиновски кактуси као што је сагуаро, који нарасте више од петнаест метара и достиже масу од десет тона, од чега 90% чини вода.[3] Сем кактуса, у Сонори расту и бројне агаве, палме и махунарке. Чести жбунови су и амброзије, пустињске врбе, хохобе и паловерде.

Фауна Соноре броји око 30 врста риба, 20 врста водоземаца, више од 100 врста гмизаваца, више од 350 врста птица и 60 врста сисара[1]. Сонора представља најсевернију тачку ареала јагуара. Бројни велики кактуси представљају дом за многе животиње, попут лептира, змија и птица (поједине врсте детлића и патуљасти ћук). Заједно са околним пустињама (Мохаве), степама и шумо-степама, Сонорска пустиња у зоогеографији издваја се у Сонорску подобласт Холарктичког царства.[4] Савремени истраживачи Сонору сматрају засебним екорегионом[5]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Phillips S.J., Wentworth P. 1999. A natural history of the Sonoran Desert. University of California Press. ISBN 978-0-520-21980-9.
  2. ^ Takhtajan A. 1986. Floristic regions of the world (translated by T.J. Crovello & A. Cronquist). University of California Press, Berkeley.
  3. ^ Група аутора. „Велики атлас животиња“. Младинска књига, Љубљана-Загреб, 1989.
  4. ^ Бобрински Н. А. 1956. Зоогеографија — кратак курс. Нолит: Београд.
  5. ^ WWF. 2001. Сонорска пустиња Архивирано на сајту Wayback Machine (13. октобар 2009).

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]