Tomaž Hren

С Википедије, слободне енциклопедије
Tomaž Hren
Tomaž Hren.jpg
Tomaž Hren
Datum rođenja13. novembar 1560.
Mesto rođenjaLjubljana
Habzburška monarhija
Datum smrti10. februar 1630.
Mesto smrtiGornji Grad
Habzburška monarhija

Tomaž Hren (lat. Thomas Chroen) (Ljubljana 13. novembar 1560Gornji Grad 10. februar 1630) je bio slovenački biskup i vođa protivreformacije, koju je sprovodila Katolička crkva u Sloveniji protiv Luterana (Protestanta).

Biografija[уреди | уреди извор]

Tomaž Hren je mladost preživeo u ljubljanskoj protestantskoj porodici. 1573. ide u jezuitsku školu u Gracu (nem. Graz) i 1588. postane sveštenik. 1597. imenovan je za ljubljanskog biskupa (postao je 9. ljubljanski biskup) i 1599. je potvrđen u Rimu. Od 1614. do 1621. bio je namestnik deželnog kneza na Kranjskom. U godinama 1600. do 1603. uništavao je protestantske knjige u svojoj biskupiji. Knjige su često spaljivane na glavnom trgu u Ljubljani - Starom trgu. S time je zatreo kratku a vrlo plodnu eru Protestantizma u Slovenaca. Za to vreme rodio se slovenački književni jezik. Primož Trubar, Adam Bohorič, Jurij Dalmatin doneli su Slovencima prve knjige (Abecedarijum i Katekizem), prvu Bibliju u slovenačkom jeziku i prvi Rečnik (Slovnicu). Posledica protivreformacije je bio izgon ovih pionira slovenačke književnosti. Ipak je Tomaž Hren sačuvao Dalmatinovu Bibliju i za njenu upotrebu dobio dozvolu pape.

Tomaž Hren sa potpunom dominacijom katolicizma nije doprineo uspostavci slovenačkog književnog jezika. Više je uradio na obnavljanju porušenih crkva od Turaka i crkvenoj umetnosti. Takođe je podržao crkvenu glasbu i financirao crkvene orgle. Za odgoj kaluđera u Gornjem Gradu je ustanovio versku školu Collegium Marianum.