Бискуп

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Бискуп (словен. Škof, енгл. Bishop, од грч. επίσκοπος [epískopos] — епископос = судија, пазитељ, онај који надгледа) је представник бискупије.[1]

По учењу хришћанске цркве, бискупи или епископи су наследници апостола. Они сами имају право да рукоположе свештенике и уведу друге бискупе.

Врсте[уреди]

Римокатоличка црква разликује три врсте бискупа:

Надбискуп је бискупски чин који добија бискуп који се налази на челу неке од историјских бискупија. Као метрополит се означава онај бискуп, чија се бискупија као прва са другим бискупијаманадбискупијама) повезује чинећи једно црквено подручје.

Обележја и симболи[уреди]

У свечаним приликама, изван литургијске службе, бискуп је обучен у црну мантију, чије су рубови и поруби љубичасте боје. Љубичасти је и појас (cingulum) и бискупска капица (pileolus) на глави. Појас означава уздржљивости и носи се преко мантије (итал. sottana = значи доње рубље), али је назив преузет за мантије свештенства). Ознака његове части и светости су бискупски прстен и крст око врата (pectorale). Током мисе, носе се још бискупски штап (pastoral) и бискупска митра.

Референце[уреди]

  1. ^ „Бискуп”. Енциклопедија. Приступљено 20. 1. 2020. 

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]