Vampire Knight

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Vampire Knight (срп. Vampirski vitez; ヴァンパイア騎士 Vanpaia Naito?) je shōjo manga napisana od strane Matsuri Hino. Serijal je premijerno izdat u januaru 2005. godine u izdanju LaLa magazina i zvanično je završen. Engleski prevod je izdat u julu 2006. godine u sklopu Shojo Beat magazina. Anime serija ima ukupno 26 epizoda sa 2 sezone: Vampire Knight i Vampire Knight Guilty. Serija je producirana od strane Studio Deen-a i prvi put je premijerno prikazivana na TV Tokyo između 8. aprila 2008. do 1. Jula 2008. godine. Druga sezona je prikazivana od 7. oktobra do 30. decembra iste godine.

Uvod[уреди]

Jukino najranije secanje je dogadjaj jedne zimske noci kada je bila napadnuta od strane vampira, ali i spašena od strene drugog, Kaname-a. Sada, deset godina kasnije ona je usvojena cerka direktora Kros Akademije, koji je postao zastitnik vampirske rase i zelja mu je da jednog dana napravi svet u kome ce ljudi i vampiri moci da zive zajedno. On stiti njenu simpatiju iz detinjstva, Kaname-a dok on kao vodja vampirske grupe pohadja Nocni razred Kros Akademije zajedno sa ostalima u grupi. Uz nju je takođe i Zero Kiriju(Kiryuu Zero),njen prijatelj, kome je pre 4 godine od strane vampira oduzeto sve sto je imao i voleo. Zato se zakleo da ce ih vecno mrzeti i biti protiv njih. Juki pokusava da se seti svoje proslosti, uz rizike da li ce je istina povrediti vise nego nego neznanje o istoj.

Karakteri[уреди]

  • Juki Kros (Yuki Cross)

Juki Kros je glavni ženski lik ovog serijala. Na početku priče predstavljena je kao čovek. Ona nema sećanja pre svoje 5 godine, to jest od događaja pre deset godina kada ju je napao krvožedni vampir. Zaljubljena je u Kuran Kaname-a koji ju je te noći spasao. Pohađa Kros Akademiju kao direktorova usvojena ćerka sa svojim prijateljem Kiriju Zerom. U kasnijim epizodama Juki počinje da se priseća svoje prošlosti i dobija halucinacije i sećanja svog prošlog života. Zbog njenih prečestih halucinacijama i gubljenju svesti, Kaname, kao Čistokrvni, je prinuđen da je probudi. Juki je u stvari čistokrvna princeza i tajna ćerka Haruke i Juri Kuran. Ona i njen brat Kaname, koji joj je takođe i verenik su sada jedini živi vampiri Kuran klana.

  • Zero Kiriju (Kiryuu Zero)

Zero je jedan od glavnih likova serijala. On je jedini Lovac na vampire koji je ujedno i sam vampir. Kao lovac na vampire uvek sa sobom nosi Bloody Rose, anti-vampirski pištolj kao svoje oružje. On i Juki su jedini čuvari akademije koji znaju tajnu Noćnog razreda. On živi kao usvojeni sin Kaien-a Krosa, direktora akademije. Pre toga je živeo u lovačkoj porodici, ali njegove roditelje i brata bizanca je ubila čistokrvna princeza, Šizuka Hio, a njega je pretvorila u vampira klase Nivo E. On od tada gaji prezir prema celoj vampirskoj rasi i pokušava da Juki zaštiti svim snagama. On je zaljubljen u Juki.

  • Kaname Kuran

Kaname je takođe jedan od glavnih likova. On je čistokrvni vampir i predsednik Noćnog odeljenja Kros AKademije. On je taj koji je spasio Juki od vampira pre deset godina. Kada se Juki probudila kao vampir rečeno je da je Kaname njen verenik. Kasnije je otkrivena da je Kaname prvi predak Kuran familije kao i jedan od prvih vampira uopšte i da ima u stvari preko deset hiljada godina.

Vampire Knight Guilty[уреди]

Vampire Knight Guilty je druga sezona Anime serije Vampire Knight. Ima 13 epizoda i u njoj se Juki budi kao vampir i otkriva svoju prošlost.

Medija[уреди]

Manga[уреди]

Prvi deo mange izašao je u januaru 2005. godine u izdanju LaLa magazina. Licencu za engleski jezik za Severnu Ameriku nosi Viz Media. Poslednje izdanje na engleskom jeziku je izdato 6. maja 2014. godine.

Anime[уреди]

Studio Deen je producirao 26 epizoda serijske verzije mange Vampirski vitez. Serija je počela sa prikazivanjem 7. aprila 2008 godine na TV Tokyo. Za englesko tržisšte je Viz Media objavio da ima licencu za prikazivanje koje je počelo 22. jula 2010. godine. Uvodne špice za obe sezone je radio duo On/Off. Kanon Wakeshima je radila odjavne špice, takođe za obe sezone.

Reference[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]