Virdžinija Apgar

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Virdžinija Apgar
Virginia-Apgar-July-6-1959.jpg
Датум рођења(1909-06-07)7. јун 1909.
Место рођењаVestfild
 SAD
Датум смрти7. август 1974.(1974-08-07) (65 год.)
Место смртиNjujork
 SAD

Virdžinija Apgar (engl. Virginia Apgar; 7. jun 19097. avgust 1974) je bila inovatorka Apgar testa za novorođenčad.

Virdžinija Apgar, specijalizovala je anesteziologiju i pedijatriju. U svoje vreme, bila je vodeći anestiziolog i faktički osnivač neonatologije. Najširoj javnosti, a posebno roditeljima, poznata je po svojoj medicinskoj inovaciji - Apgar testu, kojim se značajno smanjila stopa mortaliteta kod novorođenčadi u svetu.

Virdžinija Apgar

Želela je da postane hirurg, ali je usled obeshrabrivanja od strane dr. Alana Viplija odustala. Orijentisala se na anesteziologiju i već 1938. godine postaje direktorka novoformiranog odeljenja anesteziologije na klinici u Kolumbiji.

Virdžinija, 1949. godine, postaje redovna profesorka Kolumbijskog univerziteta, a 1953. počinje da primenjuje test, koji se praktikuje i danas i koji upravo po njoj nosi ime.

Objavila je više od 60 naučnih radova i veliki broj tekstova za dnevne i nedeljne novine u Sjedinjenim državama, pokušavajući mladim majkama da objasni pravilan način brige o bebama.

Smatrala je “da su žene slobodne, čim napuste matericu” i iz tog razloga nikada nije pristupala Ženskom pokretu ili organizacijama koje se bore za prava žena. Virdžinija nikada nije stupala u brak i nije imala dece.

Izvori[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]