Vitača Kotromanić

С Википедије, слободне енциклопедије
Vitača Kotromanić
Лични подаци
Датум рођења1380.
Датум смрти1420.
Породица
СупружникОстоја Котроманић
Претходник-
НаследникKujava Radinović

Vitača Kotromanić poznata kao samo Vitača, (oko 1380 — nakon 1420) bosanska je kraljica, koja je bila prva od tri supruge kralja Stefana Ostoje.

Biografija[уреди | уреди извор]

Vitača je rođena oko 1380. godine u kmetskoj porodici, koja je služila tada princu Stefanu Ostoji. Ostoja se kao 15. godišnjak zaljubio u Vitaču i oženio je. U trenutku udaje Vitača je imala manje od 15. godina.

Vitača se udala za vanbračnog sina kralja Tvrtka I još prije njegovog izbora za kralja. Nije poznato jesu li imali djece, ako jesu, ona se ne spominju.

Godine 1398. Vitačin suprug je bio izabran za kralja, što je nju učinilo kraljicom. Međutim, zbog činjenice da nije bila u srodstvu s plemstvom i stoga nije bila korisna za stvaranje alijansi s moćnim plemićima, brak s Vitačom nije bio od koristi Ostoji.[1] Ostavio ju je 1938 i oženio se Kujavom, rođakom kneza Pavla Radenovića. U dubrovačkim dokumentima poslednji put se spominje u oktobru 1399 kao bivša supruga bosanskog kralja.[2] Nedugo nakon razvoda od Vitače, Ostoja ženi Kujavu Radenović, koja će šesnaest godina poslije doživjeti istu sudbinu.

Vitača je umrla nakon 1420. godine.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Krunoslav Draganović, Poviest hrvatskih zemalja Bosne i Hercegovine, Hrvatsko kulturno društvo "Napredak", 1942. godine
  2. ^ Енциклопедија Републике Српске. 2, В-Г. Лакташи: Академија наука и умјетности Републике Српске. 2018. стр. 151. ISBN 978-99976-42-04-2. 

Literatura[уреди | уреди извор]

  • Fine, John Van Antwerp, Bosnian Institute; The Bosnian Church: Its Place in State and Society from the Thirteenth to the Fifteenth Century, Saqi in association with The Bosnian Institute, 2007.

Vidi još[уреди | уреди извор]