Катарина Косача Котроманић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Катарина Косача Котроманић
Ritratto di giovinetta (possibly Isabella d'Este).jpg
Катарина Косача Котроманић
Датум рођења 1425.
Место рођења Благај код Мостара
Датум смрти 25. октобар 1478.(1478-10-25) (52/53 год.)
Место смрти Рим
Гроб Света Марија ин Аракоели
Династија Косаче
Отац Стефан Вукчић Косача
Мајка Јелена Балшић
Супружник Стефан Томаш
Потомство Жигмунд Томашевић, Катарина Томашевић
краљица Босне
Наследник Мара Бранковић

Катарина Херцеговић Косача или Катарина Косача Котроманић је била супруга Стефана Томаша и претпоследња босанска краљица.

Рођена је 1425, као ћерка Стефана Вукчића Косаче и Јелене Балшић (ћерке Балше III). Била је старија полусестра великог везира Ахмед-паше Херцеговића.

За Стефана Томаша се удала на Спасовдан, 26. маја 1446, када је имала 22 године. Пре брака, из православља је прешла у римокатоличанство. Заједно са супругом, по целој Босни је градила многе цркве.

Пошто Стефан Томаш 10. јула 1461. умире, Катарина губи титулу прве жене краљевства, али наследник њеног мужа Стефан Томашевић јој даје титулу краљице мајке.

Касније су њена деца преведена у Истанбул, где су примили ислам. Умрла је 1478. у Риму, а сахрањена је у Светој Марији ин Аракоели.

Занимљивости[уреди]

Улица Краљице Катарине у Београду.
Улица Краљице Катарине у Београду.

Улица Краљице Катарине налази се на Бановом брду. Улица је дугачка 1.200 м. Налази се у близини Топчидерског парка. Директан превоз до ове улице не постоји, али се може посетити користећи аутобусе број 23, 37, 49, 51, 51, 53 и 58, као и трамваје 12 и 13. Још једна улица у Гроцкој такође носи овај назив.

Литература[уреди]