Stefan Vuk III Kotromanić

С Википедије, слободне енциклопедије
Stefan Vuk III Kotromanić
Vuk i njegov brat Tvrtko oko 1380. godine
Datum rođenja1345.
Datum smrti1375.
DinastijaKotromanići
OtacVladislav Kotromanić
MajkaJelena Šubić
Ban Bosne
Period13661367.
PrethodnikStefan Tvrtko I Kotromanić
NasljednikStefan Tvrtko I Kotromanić

Stefan Vuk Vladislavić Kotromanić poznat kao Stefan Vuk III Kotromanić i kao samo Stefan kako ga je tada nazvao papa u pismu ugarskog kralja Lajoša I 1366. godine. (Srebrenik 1345 - nepoznato, 1375) je bio vladar samostalne Bosanske države. Bio je sin Vladislava Kotromanića i Jelene Šubić. Postavljen je na vlast nakon pobune protiv njegovog starijeg brata, bana Tvrtka, 1366. godine. Već sljedeće godine njegov brat je vraćen na vlast.

Biografija[уреди | уреди извор]

Vuk je rođen 1345. godine najvjerovatnije u Bobovcu ili Srebreniku. Pored Vuka Vladislav i Jelena su imali još jedno sigurno djete: Stefana Tvrtka, kralja Bosne

Vuk je bio mlađi, sin što bi značilo da je Tvrtko bio stariji. Ali neki Vladislavu i Jeleni pripisuju još dvije kćerke:

Treba navesti da je Vuk možda imao vanbračnog polubrata Dabišu Starog.

Vuk je 1366. godine uz pomoć bosanskog plemstva zabacio svog starijeg brata Tvrtka s položaja bana. Stefan Tvrtko i njegova majka Jelena pobijegli su na ugarski dvor kod kralja Lajoša I Velikog. Već sljedeće godine Tvrtko je vraćen na vlast zahvljujući Lajošu. Vuk se posljedni put spominje 8. decembra 1374. godine na vjenčanju Tvrtka I njegove buduće supruge Droteje Doroslave Bdinsko - Bugarske. Neki smatarju da je Vuk Banić bio sin Vuka , dok neki misle da je taj Vuk vanbračni sin Tvrtka.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Literatura[уреди | уреди извор]

Prethodnik:
Tvrtko I Kotromanić
Ban Bosne
1366—1367
Nasljednik:
Tvrtko I Kotromanić