Пређи на садржај

Vodič za farmakologiju

С Википедије, слободне енциклопедије
IUPHAR/BPS Guide to PHARMACOLOGY
Kontent
OpisOnlajn portal sa otvorenim pristupom za fharmakološke informacije o svim biološkim metama lekova na recepat
Tipovi podatakaNomenklatura bioloških meta, farmakološki podaci, strukture liganda
OrganizamČovek, miš, pacov
Kontakt
Pristup
Veb stranicawww.guidetopharmacology.org
Alati
Razno
VerzijeKontent se ažurira približno tromesečno (i.e. 2016.2 je urađeno u martu)
Sadašnja smernicaManual, unutar organizacije

IUPHAR/BPS Vodič za framakologiju je vebsajt otvorenog pristupa, koji deluje kao portal informacija o biološkim metama licenciranih lekova i drugih malih molekula. Vodič za parmakologiju (čija standardna skraćenicapri je GtoPdb) je razvijen kao zajednički poduhvat Međunarodne unije za bazičnu i kliničku farmakologiju (IUPHAR) i Britanskog farmakološkog društva (BPS). Ovaj projekat zamenjuje i proširuje originalnu 2009 IUPHAR bazu podataka (standardna skraćenica IUPHAR-DB). Cilj Vodiča za farmakologiju je da pruži koncizni pregled svih farmakoloških ciljeva, i da ih učini dostupnim svim članovima naučnih i kliničkih zajednica i zainterasovanog javnog mnjenja, sa linkovima ka detaljima za odabrani set ciljeva. Podaci obuhvataju farmakološke podatke, nomenklaturu ciljeva i gena, kao i obrađene hemijske informacije o ligandima. Dati su pregledi i kcomentari o svakoj familiji ciljeva, sa linkovima ka ključnim referencama.

Zaleđina i razvoj

[уреди | уреди извор]

Vodič za farmakologiju je initicajalno bio dostupan na Internetu u decembru 2011, a dodatni materijal je objavljen jula 2012. Vodič održava tim kustosa baziranih na Edinburškom univerzitetu. Vodič za farmakologiju je razvila međunarodna mreža saradnika, koja obuhvata editore Konciznog vidiča za farmakologiju. Kao i u slučaju originalnog IUPHAR-DB, Komitet za nomenklaturu receptora i klasifikaciju lekova (NC-IUPHAR) Međunarodne unije za baznu i kliničku farmakologiju (IUPHAR), deluje kao naučni savetodavini i editoriski odbor za bazu podataka. Mreža od preko 700 specializovanih savetnika (organizovanih u ~60 potkomiteta) doprinosi ekspertizama i podacima. Trenutni principalni istraživač i nosilac stipendije GtoPdb projekta je prof. Jamie A. Davies. Razvoj i objavljivanje prve verzije GtoPdb 2012. godine je opisan u uvodniku objavljenom u British Journal of Pharmacology pod naslovom engl. Guide to Pharmacology.org- an update.[1] IUPHAR-DB se više ne razvija i sadržaj tog sajta je sad dostupan u Vodiču za farmakologiju (IUPHAR-DB linkovi bi trebalo da budu preusmereni).

Kontent i svojstva

[уреди | уреди извор]

Sledeće ciljne grupe su trenutno uvrštene u Vodič za farmakologiju:

Informacije o grupama meta su podeljene u familije na osnovu klasifikacije, sa zasebnim stranama podataka za svaku familiju. Unutar svake strane, biološke mete su organizovane u spiskove tabela, pri čemu svaka tabela sadrži proteinsku i gensku nomenklaturu mete sa vezama ka bazama podataka genske nomenklature. Odabrani ligandi su navedeni zajedno sa vrednostima njihovih aktivnosti na datoj meti, uključujući agoniste, antagoniste, inhibitore i radioligande. Farmakološki podaci i reference su dati, i za svaki ligand je naveden hiperlink ka stranici liganda koja sadrži nomenklaturu i hemijsku strukturu ili peptidnu sekvencu, zajedno sa sinonimima i relevantnim linkovima ka bazama podataka. Vodič za farmakologiju isto tako sadrži spisak svih molekula liganda koji su uključen u sajt. Spisak je podeljen u kategorije, kao što su mali organski molekuli (uključujući sisarske metabolite, hormone i neurotransmitere), sintetičke organske molekule, prirodne produkte, peptide, neorganske molekule i antitela. Kompletan spisak svih odobrenih lekova koji su uvršteni u vebsajt je takođe dostupan sa spiska liganda. U toku je proširenje Vodiča za farmakologiju kojim se unose klinički podaci o metama i ligandima, kao i obrazovni resursi.

Funkcije pretrage vebsajta obuhvataju brze i napredne opcije pretrage, i pretrage receptora i liganda, uključujući podršku za strukture liganda koristeći hemijske strukture. Druga svojstva su vesti 'vrućih tema' i spisak nedavno definisanih parova receptora i liganda.

Sažeti vodič za farmakologiju

[уреди | уреди извор]

Vodič za farmakologiju obuhvata onlajn bazu podataka otvorenog pristupa Konciznog vodiča za farmakologiju, koji se ranije zvao "Vodič za receptore i kanale"[2] Ona je dostupna u HTML, PDF i štampanom formatu. Štampani pregled ove onlajn baze podataka je objavljen kao Koncizni vodič za farmakologiju 2015/2016,[3] u obliku serije članaka koji su polugodišni dodaci u British Journal of Pharmacology.

Vodič za farmakologiju sadrži linkove na niz relevantnih resursa širom stranica o metama i ligandima. To važi za koncizne, kao i detaljne preglede. Mnogi od tih resursa održavaju recipročne linkove na relevantne strane Vodiča za frmakologiju.

  1. ^ Alexander, S. P.; Benson, H. E.; Davenport, A.; Mathie, A.; McGrath, I. J.; Pawson, A. J.; Peters, J. A.; Sharman, J. L.; Spedding, M.; Harmar, A. J. (2012). „GuideToPharmacology.org - an update”. British Journal of Pharmacology. 167 (4): 697—698. PMC 3575771Слободан приступ. PMID 23003568. doi:10.1111/j.1476-5381.2012.02141.x. 
  2. ^ Alexander, SP; Mathie, A; Peters, JA (2011). „Guide to Receptors and Channels (GRAC), 5th edition.”. British Journal of Pharmacology. 164 Suppl 1: S1—324. PMID 22040146. doi:10.1111/j.1476-5381.2011.01649_1.x. 
  3. ^ Alexander, S.P.H.; et al. (2015). „The Concise Guide to PHARMACOLOGY”. British Journal of Pharmacology. 172: 5729—5743. doi:10.1111/bph.13347. 

Spoljašnje veze

[уреди | уреди извор]