X-wing Ловац

С Википедије, слободне енциклопедије

X-wing ловац је измишљени свемирски ловац из оригиналне трилогије Звезданих ратова и Проширеног универзума Звезданих ратова. Они су приказани као главни пресретачи и ловци побуњеничке алијансе и Нове Републике. Летелица је продавана као играчка и као лиценцни модел за разне игрице, романе и стрипове.

Настанак и дизајн[уреди | уреди извор]

Industrial Light & Magic-ов (ILM) Џо Џонстон је скицирао, а Колин Кантвел направио моделе од којих је настао финални X-wing ловац у Звезданиим ратовима.[1] X-wing-ови су дизајнирани да би били традиционалнији од империјалних TIE ловаца.[2] ILM је правио минијатуре разних величина, са ознакама на крилима које су представљале пилота одређеног ловца. Када је ILM стао иза прављења X-wing снимка, продуцент Звезданих ратова Џорџ Лукас и његови уредници су узели снимак борбе из Другог светског рата да би упоредили исечке.[3] Сваки X-wing модел је био направљен око шупљег језгра начињеног од хируршке цеви, која је омогућила осветљењу, хлађењу и електричним прикључцима за мотор крила да буду уграђени. Прозор пилотске кабине је био направљен од стакла да би могла да се сними рефлексија објеката. Премда су првобитни филмски сценарио и роман базиран на филму представили X-wing-ове који припадају Плавој ескадрили, недостатак позадинске технике (плавог платна) довела је до тога да боја ознака на филмским моделима, као и име фиктивне ескадриле буде промењена у црвену. 

Поред минијатура, продукцијска екипа је направила један X-wing у пуној величини за сцене у побуњеничком хангару на Јавину 4; спојем картонских одсечака и накнадних измена, добијен је ефекат да су побуњеници имали на десетине ловаца. Продукцијска екипа је такође направила пилотску кабину X-wing-а у пуној величини која је била у коришћена за снимање сцена са глумцима; астро-дроид се могао видети иза сваког глумца у позадини сваког ловца. Позадински звуци су такође варирали између X-wing-ова и разликовали се између ликова који су пилотирали њима.[4]

Језеро у које се Лук Скајвокер (Марк Хамил) срушио са својим X-wing-ом у филму Империја узвраћа ударац је било дубоко свега 1,1 метар, што је захтевало да се направи део ловца који стоји у језеру под неким углом. Део је био саграђен са механизмом којим се контролисало потонуће и изроњавање ловца, што се види на делу када Лук не успева да извуче свој ловац из воде.

Године 1993, ILM-ове визуелне ефекте урадио је Џон Нол прављењем показних тестова борбе X-wing-ова са TIE ловцима да би доказао изводљивост коришћења рачунарског софтвера у анимацији. Ово је омогућило да се бројни делови сцена свемирских битака прераде за ткзв. специјална издања оригиналне трилогије. ARC-170 ловац који се може видети у трећој епизоди филма, Звездани ратови: Освета сита, намерно подсећа на X-wing-ов дизајн.

Приказ[уреди | уреди извор]

Проширени универзум је навео да су дизајнери Incom корпорације пребегли у побуњеничку алијансу и продали дизајн X-wing-а. Један дизајн Z-95 Headhunter-а је базиран на почетној Џонстоновој X-wing скици; Z-95 је од тада био описан као X-wing-ов претходник. The Star Wars Sourcebook допуњава игрицу Звездани ратови: RPG која идентификује модел из оригиналне трилогије као T-65, док Star Wars: The Force Awakens Incredible Cross-Sections идентификује модел из Звездани ратови: Буђење силе као T-70.

Према RPG игрицама и другим материјалима, X-wing-ови су приказани у филму и у Проширеном Универзуму са опремом од четири ласерска топа и паром лансера протонских торпеда у трупу. Ловац има два мода летења: оне у којима су крила спојена и друге када се она отварају у нападачку позицију, што омогућава ласерским топовима на врху крила да пуцају. Серво-мотори контролишу транзицију између два мода, отуда израз „Закључати С-крила у нападачку позицију. Без коришћења навигацијског рачунара који се налази у ловци, ловци се ослањају на астро-дроиде који рачунају хиперсвемирске скокове. Присуство хипер-скока и јаких штитова дају предност X-wing-а над империјским TIE ловцима, што се на крају показало важно за побуњенике.

Роба и лиценцирање[уреди | уреди извор]

Кенер је произвео X-wing играчку као допуну акционим фигурама произведеној 1977, са завршеном фигурицом пилота. Модел је био направљен од формиране пластике и имао је светло и звучни сигнал на батерије у предњем делу трупа брода. „С-крила-ови су се активирала притиском на астро-дроида. Кенер је произвео и ливене минијатуре X-wing-а у скали 1:72 1978 и мању верзију са оштећењима из битке за ограничену Micro Collection линију из 1982. године.

X-wing се појављује у четвртој Micro Machines са три пакета, укључујући прве пуштене пакете Звезданиих ратова, бронзану верзију, и пакет од три X-wing-а оштећена у борби са различитим бојама. Micro Machines-ов X-wing је такође био пуштен у продају у два посебна пакета, као промотивни сувенир са немачким видео снимцима у девет паковања која су садржала возила оригиналне трилогије, и једном у прозирној пластици. X-wing се појављује осам пута у Micro Machines-овој флоти играчака: Луков ловац са ручицом за гађање, са оштећењем из мочваре које је ловац добио на Дегоби, и у пакету са TIE ловцем, Веџов ловац, и као компонента сета играчака базе побуњеника на Јавину, играчка базирана по прототипу пакета Biggs Darklighter-овог ловца, и Џек Поркинсов ловац. Лего је такође направио неколико X-wing модела, укључујући 76. део минијатуре X-wing/TIE сета, 263. део X-wing-а (1999/2002), 563. део X-wing пакета са Јодином колибом (2004), 437. део X-Wing-а (2006), и 560. део X-Wing-а (2012). Део 1,304. "Ultimate Collector-овог" модела је избачен 2000. године. Нови "Ultimate Collector-ов" модел, са 1559 делова је избачен 2013. године.

X-wing-ови се такође појављују у бројним игрицама Звезданиих ратова и причама о Проширеном Универзуму. Играч пилотира X-wing-ом у игрици Atari Star Wars. Такође се може играти са њим у бројним LucasArts игрицама, и истоимени је брод, први међу неколико симулатора о свемирским борбама. Обе игрице, Rebel Assault и Rebel Assault II rail shooters, поседују X-wing у нивоима, и X-wing ескадриле се могу контролисати у Rebellion и Empire at War стратешким игрицама. Десифер и Чаробњаци са обале су избациле X-wing и X-wing везане картице за Star Wars Customizable Card Game. Мајкл А. Стакпоул и Арон Олстон су написали X-wing новелу серијала која се фокусира на X-wing пилоте Rogue ескадриле и Wraith ескадриле, њиховом формирању, проширене приче о пилотима као Веџ Антилиз који се појављује у филмовима. Стрипови Dark Horse су такође приказали серијал X-Wing Rogue ескадриле.

Културни утицај[уреди | уреди извор]

У мају 2015. модел X-Wing-а је послат на ивицу свемира од стране Essex Space агенције у покушају креатора да добију улазнице за премијеру филма Звездани ратови: Буђење силе. (Покушај је пропао.)

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „X-wing starfighter (Behind the Scenes)”. Star Wars Database. Lucasfilm. Архивирано из оригинала 2011-06-29. г. Приступљено 2007-10-16. 
  2. ^ Peterson, Lorne (2006-11-14). Sculpting A Galaxy: Inside the Star Wars Model Shop. Insight Editions. ISBN 1-933784-03-2. 
  3. ^ Burns, Kevin and Edith Becker (2004). Empire of Dreams: The Story of the Star Wars Trilogy (Documentary). 
  4. ^ „Red Leader (Behind the Scenes)”. Star Wars Database. Lucasfilm. Приступљено 2007-10-16. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]