Пређи на садржај

Zubača

С Википедије, слободне енциклопедије

Obična zubača
Naučna klasifikacija edit
Carstvo: Plantae
Kladus: Tracheophytes
Kladus: Angiospermae
Kladus: Monocotyledones
Kladus: Commelinids
Red: Poales
Porodica: Poaceae
Rod: Cynodon
Vrsta:
C. dactylon
Binomno ime
Cynodon dactylon

Obična zubača (lat. Cynodon dactylon) je biljka iz porodice trava poreklom iz prostora severne i istočne Afrike, Azije i Australije i južne Evrope.

Opis biljke[уреди | уреди извор]

Zubača je višegodišnja biljka visoka 10 do 40 centimetara. Ima vrlo razvijene rizome, duge i preko 1 metar, pomoću kojih se širi. Stablo je glatko, uspravno. Listovi su brojni, dugi od 2 do 15 centimetara, zeleni, glatki ili malo maljavi. Cvast je složena klasolika metlica.

Zubača cveta u leto i jesen. Plod je krupa, jedna biljka daje oko 32000 semenki, slabo klijavih. Klijaju u proleće ili rano leto. Težina 1 000 semenki je oko 0,25 grama. Biljka se razmnožava rizomima i semenom.

Značaj[уреди | уреди извор]

Kosmopolit je u toplim i suvim oblastima. Jedan je od najžilavijih i najopasnijih korova u svetu i kod nas. Jak je kompetitor. Najviše mu odgovaraju peskovita zemljišta, oranice i livade, vinogradi i voćnjaci, nepoljoprivredni tereni. Dobro veže živi pesak. Traži dosta svetla. Dobro podnosi gaženje i ispašu. Stoka je rado jede. Rizomi su se ponekad upotrebljavali u narodnoj medicini.

Crtež biljke, ploda i semena

Literatura[уреди | уреди извор]

  • Šarić, Taib: Atlas korova, Svjetlost, Sarajevo, 1991.
  • Komljenović, Ilija: Atlas korova, Poljoprivredni fakultet Banja Luka, 2007.

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]