Јошка Броз — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мања измена
мања измена
Ред 54: Ред 54:
„''Уверен сам да ћемо до краја јануара идуће године сакупити 10.000 потписа неопходних за регистрацију странке. Наша циљна група је 10 одсто од готово 60 процената политички неопредељених бирача у Србији“''. Према његовим речима, „''КП ће бити модерна партија левице, која ће се залагати за [[европске интеграције]] и завршетак [[приватизација|приватизације]] у Србији''“.
„''Уверен сам да ћемо до краја јануара идуће године сакупити 10.000 потписа неопходних за регистрацију странке. Наша циљна група је 10 одсто од готово 60 процената политички неопредељених бирача у Србији“''. Према његовим речима, „''КП ће бити модерна партија левице, која ће се залагати за [[европске интеграције]] и завршетак [[приватизација|приватизације]] у Србији''“.


Председник Комунистичке партије Јосип Јошка Броз био је носилац изборне листе ''[[Црногорска партија|Црногорска партија - Јосип Броз]]'' на вандредним парламентарним изборима [[2014]] године.
Председник Комунистичке партије Јосип Јошка Броз био је носилац изборне листе ''[[Црногорска партија|Црногорска партија - Јосип Броз]]'' на вандредним парламентарним изборима [[2014]] године. која није ушла у [[Скупштина Србије|Скупштину Србије]].


== Спољашње везе ==
== Спољашње везе ==

Верзија на датум 20. фебруар 2015. у 01:42

Јосип Броз – Јошка
Датотека:Josip Joška Broz.jpg
Јосип Јошка Броз у Кући цвећа у Београду.
Лични подаци
Име при рођењуЈосип Броз
Датум рођења(6-12-1947)1947. децембар 6.(Грешка: Need valid year, month, dayКатегорије:Грешке у годинама год.) • Грешка: Невалидна година. • Грешка: Невалидан дан.
Место рођењаБеоград, Социјалистичка Република Србија НР Србија, Социјалистичка Федеративна Република Југославија ФНР Југославија
Држављанство Србија
НародностЈугословен
(Хрватског порекла)
Религијаатеиста
ПрофесијаИнжењер шумарства
Породица
СупружникДалида Броз
ДецаНебојша, Виктор, Тамара
Политичка каријера
Политичка
странка
Комунистичка партија
Раније:
Комунистичка партија Србије - Верољуб Недељковић
Странка Зелених
Савез комуниста Југославије
2009 — до данас.
Претходникнема

Датотека:Joska Broz sa Gadafijem.jpg
Председник КП Јосип Јошка Броз са Пуковником Гадафијем

Јосип Броз – Јошка (Београд, 6. децембар 1947) је политичар из Србије југословенске националности који је Хрватског порекла, председник је Комунистичке партије и Удружења грађанаЈосип Броз Тито“ удружење је основао 2005. године у Србији, он је унук Јосипа Броза Тита, некадашњег доживотног председника Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Савеза комуниста Југославије.

Биографија

Рођен је 1947. године у Београду. Имао је три године када су му се родитељи, Жарко Броз и Тамара Вегер развели, па је са млађом сестром Златицом прешао да живи код свог деде, Јосипа Броза Тита и његове супруге Јованке. После основне школе, најпре је уписао гимназију, али је понављао први разред. Тада се преместио у машинску школу, да би на крају отишао у шумарску школу у Краљеву. Завршио је Шумарски факултет у Београду.

Једно време је радио као шумар и металостругар, а касније је био Титов пратилац у лову и надзорник његових ловишта. Као полицајац у Антидиверзантском воду бринуо за дедину безбедност све до његове смрти, 4. маја 1980. године. Пословну каријеру наставио је као угоститељ у Београду, он је власник ресторана „Чубурска липа“ и ресторана „Тито“.

Женио се четири пута, а са садашњом супругом Далидом има ћерку Тамару. Из првог брака има синове Небојшу и Виктора. Такође има унуке Луку, Филипа и Лазара.

Политички ангажман

На парламентарним изборима у Србији 2003. године био је на челу политичке коалиције која се састојала од четири странке:

На предизборним плакатима користио је Титов лик и слоган „Где ја стадох, ти продужи“.

Јошка Броз је крајем 2003. године, у својству потпредседника Странке Зелених, наговарао комунистичо-радничку коалицију - КОРАК да не излази на републичке изборе под комунистичким именом, по савету тадашњег америчког амбасадора у Србији Мондгомерија.

Јошка Броз је 19. априла 2008. присуствовао Конгресу уједињења комуниста Србије, али се није прикључио уједињеној партији.

2009. године, Јошка Броз је постао потпредседник у Комунистичкој партији Србије - Верољуб Недељковић, коју је снажно промовисао све до новембра 2009. године. Програм ове партије представља мешавину национализма, радикализма, клерикализма и социјалне демагогије. Јошка Броз је 10. јуна 2009. године искључен из те партије.

Јошка Броз је, 21. новембра. 2009. године, заједно са Социјалдемократском партијом Војводине и Нове комунистичке партије Србије (Ненад Кулић) организовао састанак у Новом Саду, са циљем да се приступи прикупљању потписа за регистрацију Комунистичке партије. На овај састанак нису били позвани остали представници комуниста у Србији. У свом обраћању јавности он је, поред осталих некоректних политичких оцена, изјавио да су све остале комунистичке партије у Србијиултралеве комунистичке секте“. На том истом састанку, Јосип (Јошка) Броз изабран је за председника новоформиране Комунистичке партије. Одлуку су донели делегати Конгреса уједињења партија учесница, одржаном у једном хотелу (Адица) у предграђу Новог Сада.

На том састанку Јошка Броз изјављује следеће, а што ће и определити даљи пут његове партије:

Уверен сам да ћемо до краја јануара идуће године сакупити 10.000 потписа неопходних за регистрацију странке. Наша циљна група је 10 одсто од готово 60 процената политички неопредељених бирача у Србији“. Према његовим речима, „КП ће бити модерна партија левице, која ће се залагати за европске интеграције и завршетак приватизације у Србији“.

Председник Комунистичке партије Јосип Јошка Броз био је носилац изборне листе Црногорска партија - Јосип Броз на вандредним парламентарним изборима 2014 године. која није ушла у Скупштину Србије.

Спољашње везе


нема
Председник Комунистичке партије
2009. - до данас.
нема