Националност

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Националност је израз који у најширем смислу означава припадност одређеној нацији. На западнојужнословенском говорном подручју и на средњоевропским језицима[1] се под "нацијом" обично подразумијева етничка заједница, па националност у правилу представља синоним за нечији етнички идентитет. У другим језицима се, пак, под појмом "нација" подразумијева држава, па се еквиваленти појма националности односе прије свега на држављанство.

Понекад се као синоним за националност користи и израз народност.

Националистичке идеологије, које као идеалну друштвену заједницу сматрају националну државу као синтезу нације и државе, појам "националности" схватају на оба горе наведена начина.

У важећем Уставу Републике Србије из 2006. године, појам националност се употребљава у оба значења. Тако се на пример у члановима 32. и 46. помиње национална безбедност у општедржавном смислу, док се на другој страни у многим члановима Устава користи појам национална мањина у значењу мањинске етничке заједнице. Такође, у тексту Устава наизменично се помињу разне националне или етничке посебности, права и слободе.[2]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]