Свети Пантелејмон — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м →‎top: попуњавање шаблон Чишћење using AWB
Нема описа измене
Ред 19: Ред 19:
Свети Пантелејмон је пострадао [[304]]. године. Мошти су му чудотворне. Призива се у молитвама при водоосвећењу и [[јелоосвећење|јелеосвећењу]].
Свети Пантелејмон је пострадао [[304]]. године. Мошти су му чудотворне. Призива се у молитвама при водоосвећењу и [[јелоосвећење|јелеосвећењу]].


По њему је [[1996]]. године у [[Крагујевац|Крагујевцу]] код насеља [[Станово]] подигнута црква.
По њему је [[1996]]. године у [[Крагујевац|Крагујевцу]] код насеља [[Станово]] подигнута црква. Посвећени су му бројне [[Црква Светог Пантелејмона|цркве и манастири]].


== Референце ==
== Референце ==

Верзија на датум 5. август 2018. у 04:49

Свети Пантелејмон
фреска Св. Пантелејмона;
црква у Кориносу
Лични подаци
Датум рођењаоко 275
Место рођењаНикомидија у Витинији,
Датум смрти304?
Место смртиНикомидија,
Световни подаци
Поштује се уангликанској, римокатоличкој и православним црквама
Празник27. јула по јулијанском, 9. августа по грегоријанском календару).

Свети великомученик Пантелејмон (грч. Παντελεήμων = пун самилости, свеосећајан) родом је из Никомидије (данашњи град Измит у Турској), од оца незнабошца и мајке хришћанке.[1] Као младић, изучио је лекарске науке. Једнога слепца, којег су лекари узалуд лечили, он излечи именом Христовим. Лекари га оптужише цару Максимијану, пред којим се он објави хришћанином и пред ким на исти начин као и слепца излечи једног одузетог човека. Цар Светог Пантелејмона стави на муке, али Господ му се јављао неколико пута и исцељивао га је. На крају, на губилишту, он клече на молитву. Џелат га удари мачем по врату, али мач се поломи. И није га могао посећи док није завршио молитву и сам рекао да га посеку.

Свети Пантелејмон је пострадао 304. године. Мошти су му чудотворне. Призива се у молитвама при водоосвећењу и јелеосвећењу.

По њему је 1996. године у Крагујевцу код насеља Станово подигнута црква. Посвећени су му бројне цркве и манастири.

Референце

Спољашње везе